Tentoonstelling ‘Polke vs Blaudzun, muziek van onbekende herkomst’ in Cobra Museum

AMSTELVEEN – Het Cobra Museum stelde zanger en componist Blaudzun de vraag of hij een zoektocht wil ondernemen naar ‘Muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996. Op 13 december gaat de tentoonstelling ‘Polke vs Blaudzun, muziek van onbekende herkomst’ open en is de presentatie van de nieuwe plaat van Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original soundtrack) in het museum.

Blaudzun: ‘Ik had net een groot project (het album-drieluik Jupiter, red.) afgesloten en ik dacht: in 2019 zou er wel ruimte zijn om te werken aan een soundtrack. Dan denk je natuurlijk aan muziek voor een film of een serie. Maar toen kwam deze vraag: muziek bij stilstaand beeld. Dat prikkelde me, ik vond de werken die ik zag mooi en de titel sprak ook meteen tot de verbeelding: ‘muziek van onbekende herkomst, uit onbekende bron’. Superboeiend, geheimzinnig.’

Blaudzun
Blaudzun is in tien jaar tijd een gevestigde naam geworden in de Nederlandse en Europese muziekwereld. Met diverse albums en tours weet hij een groot en divers publiek te bereiken, met muziek die hij zelf componeert, speelt en produceert. Blaudzun heeft een unieke, confronterende stem die soms beklemmend klinkt dan weer hoopvol of strijdlustig. Hij is bekend om zijn diverse en experimentele muzikale activiteiten en samenwerkingen. Daarbij is het hem gelukt om als artiest binnen de krachtvelden van de industrie onafhankelijk te blijven. Eén keer eerder componeerde Blaudzun muziek bij beeldende kunst (Korenveld met maaier van Vincent van Gogh) onder de noemer HATY HATY, in samenwerking met producer David Douglas.

Sigmar Polke
De Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010) is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn kapitalistisch-realistische kunstwerken vormen een belangrijk moment in de naoorlogse Duitse schilderkunst. Met zijn stijl nam Polke de consumptie- en mediawereld op de korrel. Naast een schilder die continu de grenzen van de schilderkunst opzocht, was hij een experimenteel fotograaf en filmer, grafisch ontwerper en chemicus. De open en onderzoekende instelling die Polke vertoonde, reikt verder dan zijn gevarieerde keuze van beelden en materialen. Ook in zijn onderwerpkeuze combineerde hij losjes afbeeldingen uit oude boeken met actuele tijdschriften en reclame-uitingen uit de consumptiemaatschappij. In 1994 ontving Polke de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst
Het project Polke vs Blaudzun: Muziek van onbekende herkomst is een mooi voorbeeld van hoe het Cobra Museum de bestaande moderne beeldende kunst in de traditie van de Cobra beweging (niet-hiërarchisch en materiaal-experimenteel) van een nieuwe dynamiek voorziet door er een hedendaagse maker aan te koppelen. Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te vangen. Hij koos negen werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan negen individuele werken, maar die ook als een gesamtkunstwerk gehoord en bekeken kunnen worden. De opnameperiode, aan het einde van de zomer, bracht hem naar studio’s in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling (11.1 surround) te beluisteren. De mix voor deze audio opstelling maakte Blaudzun met Grammy-genomineerde Ronald Prent in de Valhalla Studio’s in New York.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst geeft in samenwerking met Octobre en het Duitse label Glitterhouse Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original Soundtrack) uit, die tegelijkertijd de catalogus is bij de tentoonstelling. Deze verschijnt op 13 december op Spotify en Apple Music en is exclusief verkrijgbaar op 12″ vinyl. Negen kunstwerken van Sigmar Polke zijn in de vinyl editie/tentoonstellingscatalogus als aparte prenten toegevoegd zodat mensen thuis het project kunnen herbeleven. Auteur en voormalig Volkskrant kunstrecensent Sacha Bronwasser heeft een essay bij de uitgave geschreven. Er zijn dertig gesigneerde artist edition’s met een foto van Blaudzun gemaakt door fotograaf Isolde Woudstra.

Het catalogus album is exclusief verkrijgbaar in de winkel van het Cobra Museum of via blaudzun.com en het Duitse platenlabel Glitterhouse Records.

De tentoonstelling loopt van 14 december 2019 tot 15 april 2020.