Zorgen om kwaliteit Amstelveens slootwater

AMSTELVEEN – Vissers maken zich zorgen over de kwaliteit van het slootwater in Amstelveen. Als het aan hen ligt, kan er niet snel genoeg een oplossing komen voor de bijna verdwenen onderwaterwereld in onze gemeente.

Mark Koorn en Tom Neumeier hebben vroeger veel gevist in Amstelveen. Zij zien een grote verandering in de sloten vergeleken met de afgelopen jaren. “Ik ging vroeger vaak vissen met mijn vrienden. Tegenwoordig is er een heel stuk recreatie voor jongeren en voor ouderen niet meer, want er is geen vis meer”, aldus Neumeier.

Niet alleen de vissen hebben last de kwaliteit van het water, maar ook eenden en watervogels lijden er bijvoorbeeld onder. “Zeker op de warme dagen zie je veel dode of zieke eenden en watervogels liggen doordat het water slecht wordt onderhouden,” laat Mark Koorn weten. Afgelopen zomer kreeg de dierenambulance dan ook veel meldingen van zieke eenden met botulisme. Deze ernstige ziekte komt door gifstoffen in het water en leidt tot een uitbreidende verlamming.

Ook Koorn heeft de dierenambulance regelmatig benaderd omdat hij eenden met deze ziekte zag. “Doordat het water te ondiep is en niet stroomt, krijgt het virus botulisme de kans om door te dringen. Op warme dagen loopt het behoorlijk uit de hand dat het bijna niet meer te bolwerken is voor de dierenambulance.”