Alzheimer Café bespreekt vroeg-signalering

 In het Alzheimer Café Amstelveen van donderdag 23 januari spreekt gespreksleider Jos Heeremans met Annetje Bootsma, specialist ouderen-geneeskunde en werkzaam bij Familysupporters, over de zin van vroeg-signalering.

In de praktijk blijkt dat veel mensen met dementie en hun naasten lang thuis zelf “aanrommelen” voordat ze aan de bel trekken omdat het niet meer gaat. De signalen, de vergeetachtigheid en het “niet-pluis-gevoel” worden niet herkend als symptomen van dementie.
Het is echter belangrijk om dementie in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te diagnosticeren. Zowel de mantelzorger als de betrokkene met dementie kan dan vanaf het begin goed worden begeleid. Het onbegrip over veranderend gedrag wordt weggenomen doordat de naasten worden geïnformeerd over de verschijnselen die horen bij dementie. Maar ook de mogelijkheden die er zijn op het gebied van ondersteuning, hulpmiddelen, zorg, activiteiten zijn effectiever als zij eerder in het ziekteproces kunnen worden ingezet.

Annetje Bootsma legt uit waar men op moet letten bij bepaalde signalen, hoe men normale vergeetachtigheid van beginnende dementie kan onderscheiden en wat het belang is van een juiste diagnose. Er is uiteraard gelegenheid om vragen te stellen.

U bent van harte welkom op donderdag 23 januari, aanvang 19.30 uur, einde 21.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur in Zonnehuis ‘De Luwte’, Wimbledonpark 361, 1185 XJ Amstelveen. U hoeft zich niet aan te melden, u kunt gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.