Amstelveen wil af van knalvuurwerk en vuurpijlen

AMSTELVEEN – Het Amstelveense gemeentebestuur wil een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor particulier gebruik met Oud en Nieuw. Deze categorieën vuurwerk geven veel overlast en zorgen voor veel ongelukken met letsel. Het Amstelveense college hoopt dan ook dat de Tweede Kamer binnenkort besluit om de regels voor particulier vuurwerk aan te scherpen.

Ook de gemeenteraad van Amstelveen is de vuurwerkoverlast beu en wil een algeheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod. De VVD pleit als grootste fractie zelfs voor een eventueel verbod op de verkoop van consumentenvuurwerk. “Het is niet meer te tolereren dat onschuldigen slachtoffer worden van vuurwerk dat door anderen wordt afgestoken,” aldus VVD-fractievoorzitter Kees Noomen. Ook de schade aan gebouwen en auto’s door vuurwerk en de angst bij huisdieren zijn voor de VVD redenen voor een vuurwerkverbod. Samen met het CDA is de VVD voorstander van een centrale vuurwerkshow of buurtinitiatieven voor een vorm van gezamenlijk vuurwerk. Vorig jaar pleitten SP en GroenLinks al voor zo’n centrale vuurwerkshow en vuurwerkvrije zones in Amstelveen.

D66, als tweede grootste partij in Amstelveen is vooralsnog alleen voor een verbod op de verkoop van knalvuurwerk en gebiedsverboden rondom bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen en speeltuinen.

Burgerbelangen Amstelveen zegt al jaren te pleiten voor betere regulering en o.a. voorlichting op scholen. Fractievoorzitter, Ruud Kootker: “Het is populistisch om nu opeens te roepen om een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.” GroenLinks Amstelveen is al jaren voor een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. “Zodat iedereen, ook ouderen en mensen met huisdieren weer van de jaarwisseling kunnen genieten en weer de straat op durven. Wie is er nog voor de vrije verkoop van vuurwerk als blijkt dat dit wordt ingezet als ‘wapen’ tegen hulpverleners en tegen mensen die zich beklagen over het vuurwerk?”, aldus GroenLinks in een schriftelijke reactie.
De ChristenUnie vindt het tijd om in ieder geval gevaarlijk vuurwerk aan te pakken.

Alle lokale partijen kijken met belangstelling uit naar wat het kabinet gaat besluiten komende vrijdag en wat een meerderheid van de Tweede Kamer wil.

Het CDA in Amstelveen gaat alvast bij het CDA in Den Haag lobbyen voor een verbod in de eigen gemeente. Volgens de Amstelveense CDA-fractie is de landelijke CDA bang voor impopulaire maatregelen, ruim een jaar voor de verkiezingen. “Als je alle branden, vernielingen, ernstige letselschade, overlast, samen met het advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de oproepen van politie en brandweer onvoldoende vindt om een traditie af te schaffen ben je misschien bang voor impopulariteit, zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Dan schaf je geen tradities af maar stel je oncontroleerbare maatregelen voor en houd je iedereen te vriend,” aldus fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA in Amstelveen.

De raadsfracties hopen dat handhaving makkelijker wordt bij een verbod op knalvuurwerk. Noomen (VVD): “Het is voor die paar Amstelveense politiewagens nu ondoenlijk om vuurwerkoverlast aan te pakken. Ze hebben straks in ieder geval meer tijd om echte probleemgevallen aan te pakken.” Het CDA wijst erop dat “de woningbraken gewoon doorgaan in Amstelveen, zelfs met Oud en Nieuw.”

Rustig Oudjaar
De hulpdiensten in Amstelveen spreken van een relatief rustige jaarwisseling in Amstelveen, zonder ernstige incidenten. Er zijn in Amstelveen verder geen meldingen binnengekomen van agressie tegen hulpverleners.
De brandweer heeft een vijftiental container- en buitenbrandjes geblust en er was sprake van een balkonbrandje op Uilenstede. Naast een aantal meldingen van vuurwerkoverlast en vernielingen heeft de politie één arrestatie verricht.

Daarnaast is op verschillende plekken in Amstelveen is ingebroken. Ook zijn meerdere gemeentelijke eigendommen zoals afvalbakken vernield.

In de regio Amsterdam-Amstelland als geheel waren meer vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers in 2019-2020 is gestegen naar 46. Vorig jaar waren het er 39.

Archieffoto