Amstelveense Annahita geweigerd op vlucht: ‘Ik voelde me een terrorist’

AMSTELVEEN – Het had een droomreis naar Los Angeles moeten worden, maar werd een hel: de Amstelveense Annahita Mazzaheri (22) zou zijn geweigerd voor haar vlucht naar Amerika, naar eigen zeggen vanwege haar Iraanse afkomst. “Ik voelde me een terrorist.”

Dit schrijft ze in een uitgebreid Instagram-bericht. Annahita is totaal verbijsterd en boos over het voorval gisteren. “Hoe is het mogelijk dat drie mannen mij twintig minuten lang op brute wijze ondervragen?”

Donderdag stond ze met twee vriendinnen op Schiphol in de rij om te boarden; helemaal klaar om voor tien dagen work and pleasure naar de Verenigde Staten te vliegen, aldus Annahita. “Ik werd, als enige van de tientallen passagiers, apart genomen. Of ik even buiten het vliegtuig kon wachten op de Amerikaanse Immigratiedienst.”

Waarom werd haar niet gezegd. “Drie Amerikaanse mannen, zakelijk gekleed en met een strak gezicht kwamen het mij vertellen. Op de vraag van de stewardessen of ik na het gesprek mee mag, werd door één van deze mannen geantwoord: ‘No, she is not allowed to board’.”

Annahita denkt dat ze geweigerd is vanwege haar Iraanse achternaam en omdat haar ouders uit Iran komen. Zelf zegt ze geen Iraans paspoort te hebben en de afgelopen zeventien jaar niet in Iran te zijn geweest. De officiële reden van haar weigering wordt Annahita nooit verteld.

Ze vraagt zich op Instagram af wat de waarde is van haar Nederlandse paspoort ‘als haar mensenrechten door een politiek conflict tussen de VS en Iran worden geraakt?’

Ze vindt de gebeurtenis niet alleen onrechtvaardig, maar “het heeft me emotioneel diep geraakt. Behalve dat dit voor mij een gederfde reis betekent, heb ik moeten toekijken hoe mijn beste vriendinnen vol verdriet met tranen over hun wangen de keuze moesten maken om het vliegtuig in te stappen of achter te blijven.”

Reactie American Airlines en Customs and Border Protection

American Airlines heeft bevestigd dat Annahita werd geweigerd op een vlucht van Schiphol naar Philadelphia. Een woordvoerster van American Airlines laat NH Nieuws weten dat ze geen verklaring voor de weigering van Annahita kunnen geven, omdat die beslissing gemaakt is door de Amerikaanse Customs and Border Protection en daar verplicht gehoor aan moeten geven.

Custom and Border Protection laat weten dat de afkomst van Annahita niets te maken heeft met de weigering. In plaats van een Esta had ze een Non-immigrant visum moeten hebben.

 Foto: NH Nieuws/Doron Sajet / Facebook Annahita Mazaheri