Amstelveners redden boompjes in Meanderpark

AMSTELVEEN – Amstelveners konden vandaag zelf een boompje of struik uitgraven in het Meanderpark. Het groen moet wijken voor de verbreding van de A9.

De Amstelveense Hinke Andriessen vond het zonde als de bomen en struiken in het Meanderpark zomaar verwijderd zouden worden. Daarom vroeg ze aan Rijkswaterstaat of ze een paar kleine boompjes uit mocht graven voor in haar volkstuin. Rijkswaterstaat werd enthousiast van dit idee en besloot een evenement te organiseren waarbij Amstelveners zelf struiken en boompjes konden uitgraven.

Er werden ook andere activiteiten georganiseerd. Zo konden kinderen vogelhuisjes en insectenhotels maken en was er een ‘woodcarver’ die liet zien hoe je een houten standbeeld uit een boom maakt. Vragen konden worden gesteld aan een aanwezige ecoloog.

Rijkswaterstaat wil dat de vele bomen die moeten worden gekapt voor de verbreding van de A9 een nuttige bestemming krijgen. Omgevingsmanager verbreding A9 Lammert Postma legt uit wat er met het hout gaat gebeuren: “Veertig procent wordt gebruikt voor de meubelindustrie, een groot deel wordt gebruikt voor plaatmateriaal, van ongeveer 10% wordt papier gemaakt en de 15% die overblijft wordt gebruikt voor paletkachels.” In totaal worden 10.000 bomen gekapt om ruimte te maken voor de snelweg. In Amstelveen zelf zullen ruim 5.000 bomen worden gekapt.