Bewoners nemen op ludieke wijze afscheid van bomen langs A9

AMSTELVEEN – Voor de bewoners van de Van Hallweg in Amstelveen viel het doek eerder dan verwacht. Rijkswaterstaat had de bomenkap voor het verbreden van de A9 aangekondigd voor vandaag, maar gisteren gingen de eerste bomen al door midden. Alsnog namen de bewoners op bijzondere wijze afscheid van de bomen.

Jarenlang is er tegen geprotesteerd, zijn er petities in het leven geblazen en heeft de gemeente zich proberen te verzetten, maar de verbreding van de A9 is onvermijdelijk met het toenemende wegverkeer.

Om die verbreding te realiseren zullen de bomen plaats moeten maken voor het asfalt en dat zit de bewoners hoog.

Met een trommel (zonder fluit) loopt Francisca Burgos om en rond de bomen die er nu nog staan. Achter haar aan loopt een hele groep van buurtbewoners die meedoet aan dit bijzondere ritueel, dat wordt gehouden om “helende energie te geven aan een plek waar iets negatiefs plaatsvindt”.

De komende dagen worden de overige bomen gekapt. Niet alleen het groen aan de Van Hallweg moet plaatsmaken voor de snelweg, ook bij Ouderkerk aan de Amstel wordt binnenkort gekapt. Daar wordt plaats gemaakt voor een tankstation.