Fotografieliefhebbers ontmoeten schrijver: Hans Rooseboom over boek Lichtjaren

 In het kader van ‘Fotografieliefhebbers ontmoeten schrijver’ komt Hans Rooseboom op zondag 19 januari naar boekhandel Venstra om te vertellen over zijn onlangs uitgekomen boek Lichtjaren.

In Lichtjaren beschrijft Rooseboom de fascinerende geschiedenis van de fotografie. Hoe de fotografie vanuit het niets uitgroeide tot het invloedrijke, door bijna iedereen beoefende en overal aanwezige medium van nu. Hij laat aan de hand van beeldmateriaal zien hoe foto’s gemaakt, bedoeld, verspreid, bekeken, gebruikt en misbruikt zijn. Zo maakte men zich al in 1890 zorgen over de privacy die door camera’s geschonden werd en is het manipuleren van foto’s veel ouder dan Photoshop.

Rooseboom vertelt o.a. over hoe volstrekt ongebruikelijk het was om zelf te fotograferen, over de enorme moeite die het in de beginjaren kostte om op reis te fotograferen (in de Alpen, de Himalaya, de Schotse hooglanden, de Egyptische woestijn, enz.), over de introductie van de rauwe fotografische stijl en aanpak die eerst – in de jaren 1950 – op veel verzet stuitte, maar inmiddels op grote schaal wordt nagevolgd.

Hans Rooseboom (1966) is curator en conservator fotografie van het Rijksmuseum. Hij heeft diverse tentoonstellingen gemaakt en over uiteenlopende onderwerpen uit de fotografiegeschiedenis geschreven, van Daguerre tot Man Ray, en van vroege kleurenfotografie tot panoramafoto’s. Bij hem thuis aan de muur hangen foto’s van Hans Bol, Elspeth Diederix, Anne Geene, Reinier Gerritsen, Godfried de Groot, Carolien Scholtes en Krystyna Ziach.

Zondag 19 januari, 14.30 – 16.00 uur in boekhandel Libris Venstra. Toegang: vrij. Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl of 020-6419880

Organisatie in samenwerking met Uitgeverij Meulenhoff.