Gemeente Amstelveen zet uit voorzorg Citrix-servers uit

AMSTELVEEN – Gemeente Amstelveen heeft afgelopen nacht uit voorzorg de Citrix-servers uitgeschakeld. Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseerde gisteren gemeenten om dergelijke servers uit te zetten. Citrix-software wordt gebruikt door werknemers om op afstand in te loggen op bedrijfssystemen.

Wereldwijd zijn afgelopen week diverse partijen met vergelijkbare servers aangevallen en een aantal daadwerkelijk gehackt. Onder andere de gemeente Zutphen en een ziekenhuis in Leeuwarden werden gehackt.

De gemeente Amstelveen meldt dat inwoners en ondernemers hier geen last van ondervinden. De website is nog steeds bereikbaar en ook alle telefonie werkt, net zoals alle interne verkeer op de werkplekken in het raadhuis.

Meerdere gemeenten hebben inmiddels het besluit genomen om de Citrix-servers uit te schakelen.