Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te bewonderen in de Stadstuinen

AMSTELVEEN – Burgemeester Tjapko Poppens onthult zondag 26 januari het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ in de Stadstuinen.  Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het monument is tot en met 2 februari te zien.

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Dat wordt over de hele wereld herdacht. Zo ook in Nederland. Op initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen dit samen met 170 andere gemeenten door middel van een tijdelijk monument.

Met dit monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. Zo zijn in Amstelveen 167 joden gedeporteerd naar concentratiekampen. Zij zijn nooit meer teruggekeerd.

Het monument is ontworpen door Daan Roosengaarde. Daarbij zijn tradities van getroffen gemeenschappen gebruikt als inspiratie. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust.

De stenen in het monument lichten om de paar seconden op. Ze ‘ademen’ als het ware licht om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat het licht voor hoop en leven.