Inwoners Uithoorn willen eigen buurtwacht opzetten

UITHOORN – Enkele inwoners van Uithoorn willen een eigen buurtwacht gaan opzetten. Dat bleek dinsdagavond tijdens het spoeddebat over de ongeregeldheden tijdens de nieuwjaarsviering. Volgens veel Uithoornaars staan de voorvallen tijdens ouderjaaravond niet op zichzelf. Baldadigheid en criminaliteit vieren hoogtij, vooral in de omgeving van het busstation laten de bewoners weten.

“De incidenten tijdens oud en nieuw zijn geen verveling te noemen. Dit is pure baldadigheid en totale minachting voor anderen en andermans eigendommen. Een jeugdhonk of hangplek faciliteren zal dan ook niets oplossen, dit zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon worden gesloopt,” zegt de Uithoornse Joanna Rijsdam.

Volgens Rijsdam is het wel vaker raak in Uithoorn. Bij winkelcentrum Zijdelwaard en het busstation zorgen jongeren vaak voor overlast. “Als een groep hyena’s trekken ze door Uithoorn, op zoek naar problemen. Onlangs heb ik met mijn dochter van 13 aangifte gedaan op het politiebureau omdat bij het busstation, terwijl zij met een bekende stond te praten, een groep jongens van ongeveer 13 á 14 jaar meerdere keren een brandende aansteker tegen haar hand hield. Als grapje, omdat zij -als meisje- met hun vriend stond te praten.”

Rijsdam verklaart nu samen met een andere inwoner van Uithoorn bezig te zijn met het opzetten van een buurtwacht. Dit moet gaan gebeuren in samenwerking met de politie en gemeente. “Samen moeten we Uithoorn veiliger maken maar dit kunnen wij als bewoners niet zonder jullie hulp,” is de noodkreet richting  gemeenteraad.