KLM krijgt vanochtend bezoek van boze actievoerders Sodexo

SCHIPHOL – Medewerkers van Sodexo Altys, die onder meer facilitair werk doen in opdracht van KLM, gaan vandaag actievoeren voor de deur van het hoofdkantoor van de maatschappij in Amstelveen. Het personeel is bang dat ze over twee tot drie maanden geen werk meer hebben omdat KLM met ander andere bedrijven in zee gaat voor onder andere gebouwbeheer en de uitgifte van de uniformen van stewardessen en piloten.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het bedrijf Sodexo Altys verzorgt sinds 2007 de facilitaire diensten voor KLM. Daarvoor deed de luchtvaartmaatschappij dat werk zelf. De medewerkers van Sodexo Altys zijn nu nog verantwoordelijk voor het technische beheer van KLM-gebouwen, zoals hangaars en kantoren, maar verwerken ook post, doen receptiewerk, maken schoon en regelen dat het cabinepersoneel en piloten voorzien worden van nieuwe uniformen.

Onzekerheid

Het werk dat Sodexo Altys de afgelopen 13 jaar voor KLM uitvoerde, wordt vanaf april uitbesteed aan een consortium van drie bedrijven. Vakbonden FNV en CNV willen dat KLM ervoor zorgt dat alle Sodexo-medewerkers hetzelfde werk kunnen voorzetten bij het nieuwe consortium. Volgens de bonden leeft het personeel al maanden in onzekerheid, omdat tot nu toe niet duidelijk is of zij hun baan kunnen houden, maar vrezen het ergste.

De boze vakbonden en medewerkers gaan vanochtend om 11.00 uur naar het KLM-hoofdkantoor om baangarantie te eisen. Volgens CNV staan er 150 banen op de tocht. KLM had het eerder over 80 medewerkers en zijn volgens de maatschappij het consortium en Sodexo nog in gesprek over de eventuele overname van het personeel.

Ultimatum

De bonden zijn vanochtend nog met KLM om tafel gegaan. FNV heeft KLM zojuist tot morgen 17.00 uur gegeven om in te gaan op de eisen van de bonden. Zo niet, dan volgen er meer acties.

Via onze mediapartner NH.