Kunst en cultuur colleges Vrije Academie in Amstelveen

AMSTELVEEN – Het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur, de Vrije Academie, organiseert vanaf vrijdag 24 januari de collegereeksen muziekgeschiedenis en Art deco in de Paaskerk. Op zaterdag 22 februari wordt de lezing ‘De representatie van geestesziektes in kunst: Van Blues muziek tot Disney film’ geven.

Colleges Muziekgeschiedenis: Van oudheid tot twintigste eeuw
Op chronologische wijze wordt de ontstaansgeschiedenis besproken van de klassieke muziekcultuur door musicoloog Jurgen van den Hout. De ontwikkeling binnen de muziek wordt behandeld aan de hand van muziekfragmenten. En voor elke tijdsperiode wordt de interactie tussen muziek en beeldende kunst getoond. Wat onderscheidt Bach van zijn tijdgenoten? Hoe is het notenschrift ontstaan? Hoe hebben de instrumenten zich ontwikkeld? Bovendien leert u gericht naar muziek te luisteren. Na afloop kunt u muziek uit alle perioden in een historische en culturele context plaatsen.

Op chronologische wijze wordt de ontstaansgeschiedenis van de klassieke muziekcultuur besproken:
Oudheid | middeleeuwen (500- 1000 en 1000-1450) | renaissance | barok | classicisme | romantiek | 20e eeuw | 21e eeuw

Vrijdag 24 januari 2020 t/m vrijdag 17 april 2020, van 13:30 tot 15:30 uur.

Colleges Art deco: Van Chrysler Building tot Coco Chanel
Brutale ontwerpen, briljante kleuren, geometrie, technologie, versiering, swing en losbandigheid: dat is de wereld van art deco. De stijl bepaalde wereldwijd het gezicht van het interbellum. Niet alleen gebouwen, ook treinen en schepen, werden volgens de swingende nieuwe vormideeën ontworpen en ingericht. Art deco kende geen oprichters of eenduidige visie, maar drukte wél een stempel op alle takken van kunst en design. Het is de eerste internationale twintigste-eeuwse totaalstijl.

In art deco fuseren invloeden uit de Egyptische, Indiaanse en Indische kunst als vanzelf met stijlkenmerken van expressionisme, futurisme en kubisme. De schilders Delaunay en De Lempicka, de ontwerpers Lalique, Colin, Jesse en Cassandre, de architecten Mallet-Stevens en Van Alen, de modeontwerpers Paul Poiret en Coco Chanel: ontdek hoe uiteenlopende kunstenaars en designers het gezicht van de roerige jaren 20 en 30 bepaalden.

Vrijdag 24 januari 2020 t/m vrijdag 27 maart 2020, van 10:30 tot 12:30 uur.

Lezing De representatie van geestesziektes in kunst: Van Blues muziek tot Disney film
Veel kunstenaars gebruiken hun talent om vorm aan hun gevoelens te geven. Het bekendste voorbeeld is het oeuvre van Vincent van Gogh. Door middel van schilderen verbeeldde de impressionist zijn belevingswereld die we tegenwoordig als bipolair bestempelen. Van Gogh was niet de enige kunstenaar die aan een zogenaamde ‘geestesziekte’ leed. Het psychisch lijden van kunstenaars is al eeuwenlang een bron voor inspiratie.

Sinds de negentiende eeuw zijn psychiatrie en psychologie bekende begrippen in de westerse samenleving. Over de mentale gesteldheid van de mens werd echter al millennia gefilosofeerd. Zo werd de theorie van de vier humores van de Grieks-Romeinse Claudius Galenus (129 – 199) tot in de Vroegmoderne tijd gebruikt en heeft diverse kunstenaars – waaronder Dürer, Shakespeare, Goethe en Zola – geïnspireerd tot het creëren van kunstwerken.

Welke films, boeken, toneelstukken, schilderijen en muziekstukken kennen zogenaamde ziektes van de geest als inspiratiebron? Hoe heeft de kunstenaar zijn binnenwereld verbeeld? Waarin komen de werken overeen en waar zijn verschillen op te merken? En wat zegt de tijdsgeest waarin het kunstwerk is gecreëerd over de thematiek? Is er sprake van het doorbreken van een taboe?
De Lezing ‘De representatie van geestesziektes in kunst: Van Blues muziek tot Disney film’ is op zaterdag 22 februari van 13.00 tot 15.00 uur in de Paaskerk.

Meer informatie en inschrijven: Vrije Academie