Landelijke griepgolf in aantocht

AMSTELVEEN – Het aantal griepgevallen in Nederland neemt de laatste weken flink toe. Dat melden de peilstations van Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg). Mogelijk gaan we zelfs richting een griepepidemie.

Het gezondheidsinstituut maakte gisteren bekend dat voor het eerst dit seizoen de epidemische grens van 58 geregistreerde griepgevallen per 100.000 inwoners is overschreden. Als twee weken achterelkaar deze grens wordt overschreden spreken we officieel van een griepgolf. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stond woensdag de teller op 79. Dat betekent dat er op dit moment waarschijnlijk rond de 100.000 Nederlanders griep hebben.

Bij een mogelijke griepgolf moet er rekening worden gehouden met een duur van rond de 10 tot 15 weken. Het is niet duidelijk waarom de griepgolf dit jaar mogelijk zo laat is. Voor het voorspellen van een griepgolf wordt er meestal naar Australië gekeken. Daar komen griepgolven meestal een halfjaar eerder.

De reden dat veel mensen juist in de winter de griep krijgen heeft niets met de kou te maken. Omdat mensen in de winter veel binnen zitten en dicht bij elkaar zijn is de virus makkelijker over te dragen.

Op woensdag 22 januari is het duidelijk of we met een griepepidemie te maken hebben.

Wat is de griep? (van RIVM)

 

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door griep daar meer last van krijgen.

 

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen. Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten. Virussen worden ook overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.

 

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen griep krijgen. Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Tegen griep kunt u zich laten inenten.