Man veroordeeld tot zes jaar cel voor verkrachtingen

AMSTELVEEN – De rechtbank in Den Haag heeft een man veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor meerdere gevallen van verkrachting en smaad. Volgens de rechtbank is ook bewezen dat er is gedreigd met het verspreiden van naaktfoto’s bij ongeveer tien slachtoffers in heel Nederland. In ieder geval één van de verkrachtingen vond tussen mei en november 2018 plaats in Amstelveen.

Volgens de rechter is bewezen dat de verdachte twee van de slachtoffers heeft gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen. Daarbij is één van de slachtoffers door de verdachte opgesloten in een slaapkamer door de deur te blokkeren met een kastje. Daarna is het slachtoffer gedwongen tot seks. Een andere verkrachting vond plaats op een openbaar toilet in Amstelveen.

De verdachte kwam via Snapchat in contact met de slachtoffers. Daarbij werd een berichtje gestuurd naar de slachtoffers dat de verdachte in bezit was van naaktfoto’s en dat deze foto’s online zouden worden gezet als er niet werd betaald. Verdachte vroeg hierbij om ‘nieuwe’ naaktfoto’s en lokte één van de slachtoffers naar zijn appartement waar ze verkracht werd.

De verdachte heeft bekend seks te hebben gehad met het slachtoffer maar beweerde dat het vrijwillig was. Hier ging de rechtbank niet in mee. De verdachte heeft volgens de rechtbank het slachtoffer immers leren kennen door te dreigen via Snapchat. Daarnaast ging het om nog zeer jonge vrouwen die in een kwetsbare situatie waren beland door de verdachte. De verdachte had een dusdanig overwicht over het slachtoffer dat zij zich gedwongen voelde om de handelingen te ondergaan.

De Officier van Justitie eiste zeven jaar cel. Volgens Justitie is de verdachte lafhartig en berekenend te werk gegaan door eerst het vertrouwen van de slachtoffers te winnen via social media. Nadat er naaktfoto’s waren verkregen werd er vervolgens te gedreigd met de verspreiding van die foto’s. Volgens Justitie heeft: ‘De verdachte (…) bij zijn handelen slechts zijn eigen gewin en persoonlijk genot nagestreefd zonder zich maar een enkel moment te bekommeren om het lot van de slachtoffers.’

Daarom heeft volgens Justitie de verdachte een forse inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers, en op hun lichamelijke integriteit. Uit een psychologisch onderzoek van de verdachte komt naar voren dat hij weinig oog en interesse heeft voor het welzijn van anderen. Ook heeft de verdachte een vrij hoge dunk van zichzelf en narcistische persoonlijkheidstrekken.

De man werd door de rechtbank in Den Haag veroordeelt tot het betalen van schadevergoedingen variërend van €500,- tot €7.580 aan een aantal slachtoffers en een gevangenisstraf van zes jaar.