Nieuw systeem voor verdeling sociale huurwoningen

AMSTELVEEN – Amstelveners die actief zoeken naar een sociale huurwoning, gescheiden ouders met kinderen en thuiswonende jongeren met problemen, hebben volgend jaar eerder kans op een sociale huurwoning. Dat is de bedoeling van een nieuw toewijzingssysteem voor huurwoningen die 15 gemeenten en 14 woningcorporaties in de regio Amstelland-Meerlanden begin volgend willen invoeren.

De Amstelveense wethouder Rob Ellermeijer (wonen) is enthousiast: “Met dit nieuwe systeem kunnen we mensen bij wie de nood hoog is, eerder aan een woning helpen. Zoals een inwonende ouder met kind of een ouder met kind die na een relatiebreuk een woning zoekt. Daarnaast krijgen mensen die actief zoeken en Amstelveense jongeren een betere kans op een woning.”

Zoekpunten en spoedpunten

In het huidige systeem van woonruimteverdeling is inschrijfduur het uitgangspunt. Daarmee wordt weinig rekening gehouden met woningzoekenden die dringend op zoek zijn naar een woning en geen of weinig inschrijfduur hebben. In het nieuwe voorstel wordt ook rekening gehouden met de omstandigheden van de woningzoekende en het zoekgedrag.
Het nieuwe systeem werkt met verschillende soorten punten: wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (de mate waarin iemand actief zoekt naar een woning) en spoedpunten. Spoedpunten worden toegekend aan: gescheiden mensen met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren. Met deze wacht-, zoek- en spoedpunten bouwen woningzoekenden een totaal aantal punten op. Daarmee wordt hun plaats op de ranglijst bepaald.
Het systeem van toewijzing bij urgentie blijft bestaan. Ook blijft een flink deel van de woningen beschikbaar voor huishoudens die geen dringende omstandigheden of urgentie hebben.
Meer informatie is te vinden op www.voorwieisdesocialehuurwoning.nl

Zie ook onze eerdere reportage over de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning in Amstelveen.