Ouwe trouwe Snoeck-bankjes vervangen Der Bogen op Stadsplein

AMSTELVEEN – Het kunstwerk Der Bogen wordt verplaatst van het Stadsplein naar de Stadstuinen. Het streven is om dit nog voor komende zomer te doen. Ter vervanging komen de kleurrijke banken en paaltjes van Jan Snoeck terug op het plein, die ooit voor de bibliotheek aan de Zaagtand stonden. De kunstwerken van Snoeck worden op het ogenblik opgeknapt door een gespecialiseerd bedrijf.

In totaal hebben bijna 1700 Amstelveners een stem uitgebracht voor een nieuwe locatie van Der Bogen. Een meerderheid van 53 procent koos voor de nieuwe ingang van Stadstuinen. Deze optie werd gevolgd door een plek op de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent) en een plek op het gras in de Stadstuinen (13 procent). Ongeveer een tiende deel (11 procent) koos ervoor om het kunstwerk te laten staan.

Het idee om Der Bogen helemaal te verwijderen uit de gemeente is volgens wethouder Herbert Raat niet mogelijk. Hij zegt: “De gemeente en Armando hebben in 2014 een contract ondertekend over het toen nog te maken kunstwerk. Hierin staat onder meer dat de gemeente het kunstwerk alleen mag afbreken in overleg met de kunstenaar.” Armando overleed op 1 juli 2018.

De drie gekleurde, keramiek banken en zogeheten ‘bokkesprongpaaltjes’ die nu terugkeren, moesten jaren geleden wijken voor renovatiewerkzaamheden. Volgens Raat hebben bewoners gevraagd om deze banken terug te laten keren in de openbare ruimte. Raat: “Wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn. Veel inwoners hebben herinneringen aan deze banken. Het zou mooi zijn als nieuwe generaties nieuwe herinneringen kunnen maken.”

Momenteel wordt er onderzocht op welke termijn de verplaatsing van Der Bogen kan plaatsvinden. Dit kan pas als de geplande renovatie van de Stadstuinen is afgerond. Daarna kunnen ook de banken bij de fontein worden geplaatst.

Foto: Impressie Jan Snoeck banken op Stadsplein