Schipholtopman wil duidelijkheid en perspectief van kabinet

SCHIPHOL – Schipholtopman Dick Benschop roept het kabinet op om snel met duidelijkheid te komen over de groei van de luchtvaartsector. Al sinds juli is bekend dat Schiphol vanaf volgend jaar weer mag groeien, maar over de voorwaarden is nog te weinig duidelijk. Benschop wil dat het kabinet haast maakt met de besluitvorming.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Benschop benadrukte tijdens de nieuwjaarsborrel van Schiphol dat het kabinet zich aan het regeerakkoord moet houden en de belofte dat er weer vliegbewegingen mogen bijkomen, moet waarmaken. Nog tot eind dit jaar mag Schiphol niet boven 500.000 vliegbewegingen uitkomen, maar volgend jaar krijgt de luchthaven weer ruimte om te groeien. Een voorwaarde daarvoor is dat de hinder voor de omgeving afneemt, maar daarvoor heeft Benschop sturing nodig uit Den Haag.

Volgens Benschop is iedereen gebaat bij duidelijkheid, zowel de tegenstanders als de voorstanders van de groei van Schiphol. Ook over de definitieve openingsdatum van Lelystad Airport moet wat betreft Benschop binnenkort helderheid komen. Als het aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur ligt, worden de eerste vakantievluchten uiterlijk 1 november een feit.

Vrachtvluchten

Benschop wil dat er ook weer perspectief komt voor aanbieders van vrachtvluchten. Afgelopen jaar is het aantal vrachtvluchten sterk afgenomen door strenge start- en landingsregelgeving en de groeistop op Schiphol. Door de regels te versoepelen kan die sector er volgens Benschop weer opkrabbelen.

De topman is niet bang dat meer zware cargo-toestellen voor meer overlast voor omwonenden van Schiphol zullen leiden, al waren in 2018 alleen al de vrachtvluchten van KLM goed voor de meeste klachten.

Benschop verwacht binnen enkele weken meer duidelijkheid van het kabinet. De minister werkt nog aan een luchtvaartnota waarin de groeivoorwaarden bekend worden gemaakt. Die nota had er vorig jaar al moeten zijn, maar minister Van Nieuwenhuizen heeft de publicatie opgeschort omdat zij daarin het advies van de commissie-Remkes over de stikstofproblematiek in de luchtvaart wil meenemen.

Remkes liet gisteren in het programma Buitenhof weten daar deze maand het advies klaar te hebben.

Via onze mediapartner NH.

Foto: LVA