Simpele tips om geen ruzie te krijgen met een Schotse Hooglander

AMSTELVEEN – Bij veel wandelaars zit de schrik er goed in. Afgelopen weekend werd in het Brabantse natuurgebied Maashorst een man aangevallen door een tauros. En runderen lopen in veel natuurgebieden, zoals in het Amsterdamse Bos waar een groot aantal Schotse Hooglanders als maaimachine fungeren. Maar moeten wandelaars zich zorgen maken? Zolang de bezoekers van natuurgebieden zich aan een aantal regels houden niet.

In het Amsterdamse Bos wordt aangeraden om minimaal 25 meter afstand te houden van de dieren. Voor de camera van onze nieuwspartner NH legt boswachter Lydia Slijkerman van het Noord-Hollands Duinreservaat uit dat Schotse Hooglanders betrouwbaar en rustig zijn. Daarom is er in veel natuurgebieden ook gekozen voor deze dieren. Het gevaar zit ‘m vooral in de momenten dat bezoekers foto’s willen maken: “Ze gaan tot het uiterste om een kiekje te maken. Ze pakken de hoorns vast of aaien de koe.

Om ongelukken te voorkomen heeft Slijkerman een aantal tips.  “Mocht een rund te dichtbij komen dan is een klap in je handen al genoeg om het dier te verjagen. Als je echt bang bent, kun je ook een blikje met rijst vullen. Dan zijn ze meteen weg.”

Daarbij  is het volgens haar belangrijk om honden kort aangelijnd te houden. “Een hond wordt toch gezien als een gevaar. Een koe kan daar van schrikken. Verder is het belangrijk om de dieren niet te aaien.”