Slapeloze nachten voor bezorgd Sodexo-personeel

AMSTELVEEN – Tientallen medewerkers van Sodexo Altys hebben vanochtend voor de ingang van het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen actie gevoerd. Het personeel vreest op ontslagen te worden omdat KLM een deel van het werk, voortaan door andere bedrijven laat uitvoeren. De vakbonden willen dat KLM garandeert dat alle medewerkers verder kunnen bij de nieuwe bedrijven.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het bedrijf Sodexo Altys verzorgt sinds 2007 de facilitaire diensten voor KLM. Sodexo is verantwoordelijk voor het technische beheer van KLM-gebouwen, zoals hangaars en kantoren, maar verwerken ook post, doen receptiewerk, maken schoon en regelen de uitgifte van uniformen van stewardessen en piloten. Voor 80 medewerkers, die gebouw- en terreinbeheer doen, is onduidelijk of zij na 1 april nog werk hebben.

Dat werk wordt overgenomen door een consortium van drie bedrijven, Croon Wolter & Dros, Engie en Strukton. Vakbonden FNV en CNV eisen van KLM dat zij ervoor zorgen dat alle 80 personeelsleden van Sodexo bij het consortium met hetzelfde werk aan de slag kunnen. KLM zegt haar voorkeur daarvoor te hebben uitgesproken, maar dat de nieuwe facilitaire bedrijven daar zelf over gaan. De bonden namen daar geen genoegen mee en voerden actie voor de deur van het hoofdkantoor in Amstelveen.

Petitie

De bonden en medewerkers wilden vanmorgen een petitie aanbieden. KLM stond toe dat 10 mensen naar binnen konden, maar een KLM-directeur hebben de actievoerders niet gezien. De petitie mocht bij de receptie worden achtergelaten, daarna werd de groep het gebouw uitgezet.

Slapeloze nachten

Een van de medewerkers die niet mee naar binnen mocht, heeft slapeloze nachten van de onzekerheid. Omdat niet duidelijk is of het consortium de 80 medewerkers van Sodexo wil overnemen. De meeste Sodexo medewerkers zijn bezorgd dat zij over twee maanden alsnog de laan uit worden gestuurd. Ze hopen dat KLM kan garanderen dat dat niet gebeurt.

Mensenhandel

FNV-bestuurder Jan van den Brink noemt de gang van zaken “bijna een soort van mensenhandel”. Van Den Brink: “Je gaat een beetje selecteren, die wel en die niet. Dat willen we voorkomen.” FNV heeft KLM tot morgen 17.00 uur gegeven om op de eisen in te gaan. Het CNV sluit zich daar waarschijnlijk bij aan en waarschuwt voor werkonderbrekingen.