Stijging vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling 2019-2020

AMSTELVEEN – De jaarwisseling in regio Amsterdam-Amstelland verliep minder goed dan eerdere jaren. Uit een onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers in 2019-2020 is gestegen naar 46. Vorig jaar waren het er 39, waarbij er destijds een daling was te zien (van 45 naar 39).

In totaal moesten er dit jaar tijdens oud en nieuw 385 vuurwerkslachtoffers naar de Spoedeisende Hulp (SEH). Een jaar eerder waren dat er 396, waardoor landelijk wel een daling is. Van het aantal slachtoffers in Amsterdam-Amstelland waren er twaalf jonger dan vijftien jaar, waarmee het gelijk is gebleven met vorig jaar. Landelijk is er bij jonge slachtoffers een lichte stijging te zien van 97 naar 101.

Bij de meeste gevallen op de SEH ging het om brandwonden (31%) gevolgd door oogletsel (30%). Volgens het onderzoek was het merendeel van de SEH-behandelingen, 56 procent, als gevolg van zelf afgestoken vuurwerk, waarbij 74% waarschijnlijk legaal vuurwerk is.

Foto: stockphoto