Strijkconcert Bach, Tijdgenoten en Janáček in Amstelkerk

OUDERKERK A/D AMSTEL – Stichting Kamermuziek de Amstel presenteert uit de concertserie van het Uriël Ensemble ‘Bach, Tijdgenoten en Janáček’. Deze eerste uitvoering in 2020, op zondag 26 januari in de Amstelkerk, bestaat uit een verrassend strijkconcert waarvoor ook niet eerder in de concertserie uitgevoerde werken zijn geprogrammeerd. 

Het concert wordt geopend met Duet Nr.3 in G “Clavier Ãœbung III, door Johan Sebastian Bach gecomponeerd, en ten gehore gebracht in een bewerking voor viool en cello van de componist Joachim Stutschewsky. Daarna wordt Partita Nr.3 voor vioolsolo, laatste van de cyclus van 6 sonates en partita’s, een van de hoogtepunten uit Bachs oeuvre gespeeld.

Friedrich Händel, beroemd tijdgenoot van Bach, inspireerde de componist Johan August Halvorsen tot het componeren van Passacaglia voor viool en cello in g, dat als derde deel van het strijkconcert wordt uitgevoerd.

Het Strijkkwartet No.2 / Intieme brieven van de componist L. Janáček staat na de pauze op het programma. Janáček stuurde zijn grote liefde meer dan zevenhonderd brieven die nagenoeg onbeantwoord bleven. Alle hartstocht die in werkelijkheid werd gesmoord balde hij aan het einde van zijn leven samen in dit vlammend strijkkwartet.

Ragazze Quartet
Het Ragazze Quartet speelt klassieke- en moderne strijkkwartetten op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. Het Ragazze Quartet speelt rond 90 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, en is te zien in concertseries door heel het land en op festivals onder meer Oerol op Terschelling.

Uriël musicus: Marijn Mijnders viool. Gastmusici – Ragazze Quartet: Rosa Arnold, viool 1; Jeanita Vriens, viool 2; Annemijn Bergkotte, altviool; Rebecca Wise, cello.

Zondag 26 januari, aanvang 15.00 uur in de Amstelkerk, Kerkstraat 11, 1191 JK Ouderkerk a/d Amstel.

Entree: 23,50; reserveerskda@gmail.com
Meer informatie: www.kamermuziekdeamstel.nl