Training ‘Gespecialiseerd Vrijwilliger’

AMSTELLAND – Wil je aan het werk als gespecialiseerd vrijwilliger? Om mensen, die wat extra hulp nodig hebben, te kunnen ondersteunen? Dan kun je binnenkort een training volgen. De training is op de maandagochtenden 3, 10 en 17 februari van 9.30-12.30 uur in het gebouw van Participe aan de Willem Dreesweg 2 in Amstelveen.

Een ervaren trainer bespreekt en behandelt interactief in drie ochtenden diverse onderwerpen:

• motivatie, positie en rol als vrijwilliger

• omgaan met ‘afstand en nabijheid’

• gespreksvaardigheden

• stellen en bewaken van grenzen

• situaties en gedrag van vrijwilliger en cliënt

Amstelveen/Aalsmeervoorelkaar en Participe Amstelland werken samen in het project “gespecialiseerde vrijwilligers”.

Deze vrijwilligers ondersteunen ouderen en mensen met een beperking. Er is sprake van lichamelijke of psychische achteruitgang. Vaak speelt verlies van dierbaren een rol. Symptomen kunnen zijn: vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid.

De vrijwilligers bezoeken deze mensen thuis. Het kan gaan om een gesprek, een boodschap of een spel doen. Ook samen wandelen, tuinieren of een uitstapje maken is mogelijk. Soms kan het doen van een praktische klus een ingang zijn om later meer ondersteuning aan een kwetsbare persoon te bieden.

Amstelveen/Aalsmeervoorelkaar werft de vrijwilligers en maakt de matches. Een ouderenadviseur van Participe organiseert de deskundigheidsbevordering. Na de basistraining volgen themabijeenkomsten. Ook is er de mogelijkheid van een individueel gesprek of deelname aan intervisiegroepjes.

Het is belangrijk, dat de vrijwilliger bereid is zich te verdiepen in de problematiek van de doelgroep. Invoelend vermogen en goed kunnen luisteren zijn noodzakelijke eigenschappen. Betrokkenheid is belangrijk, maar ook het kunnen bewaren van voldoende afstand. Enige ervaring met de doelgroep is prettig, maar niet echt een voorwaarde.

Voor de deelnemers is de cursus gratis. Voorwaarde is, dat zij minimaal twee uur per week beschikbaar zijn als vrijwilliger. Ook is het noodzakelijk dat de deelnemer aanwezig is op alle drie bijeenkomsten. Vanwege de subsidiëring van de cursus is het nodig, dat de n.a.w.-gegevens en geboortedatum van de vrijwilliger worden doorgegeven aan de vrijwilligers-academie Amsterdam.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Bel of mail dan met: Inge Veraar, Vrijwilligerscoördinator Team Amstelveen & Aalsmeervoorelkaar, 020 6413333 / 06 22691437, iveraar@vrijwilligerscentrale-amstelland.nl