Vooralsnog geen loden waterleidingen aangetroffen in Amstelveen

AMSTELVEEN – Uit onderzoek is gebleken dat de waterleidingen van diverse Amstelveense gebouwen niet van lood zijn gemaakt. De gemeente stelt daarom met redelijke zekerheid dat er geen lood aanwezig is in het drinkwater van deze gebouwen. Dit onderzoek werd gedaan naar aanleiding van een te hoge loodconcentratie in het drinkwater op sommige plekken in Amsterdam-Noord. In het onderzoek zijn alleen de Amstelveense waterleidingen van corporatiewoningen en scholen en kinderdagverblijven in gemeentelijk eigendom gecontroleerd. 

De woningen blijken geen loden waterleidingen te hebben, omdat ze zijn gebouwd na 1960. Een klein deel van de woningen van Eigen Haard dat wel voor 1960 is gebouwd, wordt nog onderzocht. Ook in de scholen en kinderdagverblijven zijn geen loden waterleidingen gevonden.

Volgens de Europese Drinkwaterrichtlijnen mag kraanwater niet meer dan 10 microgram lood per liter bevatten. In Nederland is de gemiddelde concentratie lood in kraanwater 1 microgram per liter. Het binnenkrijgen van lood is vooral schadelijk voor kinderen onder de zeven jaar en zwangere vrouwen. Lood kan namelijk de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel verstoren en het IQ van kinderen verlagen. Bij volwassenen leidt blootstelling aan lood tot een grotere kans op nierziekten en een hogere bloeddruk.