Zes maanden gevangenis voor stelen tubes tandpasta

AMSTELVEEN – Het gerechtshof in Amsterdam heeft een man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het stelen van €1.200,- aan tubes tandpasta en ‘overige kruidenierswaren’. Daarnaast is volgens het hof bewezen dat er geweld is gebruikt tegen de teamleider van een supermarkt bij een andere diefstal. De incidenten deden zich in september en augustus 2018 voor in Amstelveen.

De man was al in september 2018 veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf door de politierechter in Amsterdam. In het hoger beroep eiste de advocaat-generaal een gevangenisstraf van vijf maanden. De advocaat van de verdachte vroeg daarentegen dat de man werd vrijgesproken van het gebruiken van geweld. De supermarkt-teamleider had weliswaar een striem in zijn nek en een stukgetrokken T-shirt, maar de verdachte heeft ontkend geweld te hebben gebruikt. Hier was volgens de advocaat verder dan ook geen bewijs voor.

Daar gingen de rechters niet in mee. Volgens het hof is bewezen dat verdachte op 7 september 2018 in Amstelveen tubes tandpasta, cosmetica-artikelen en andere kruidenierswaren heeft gestolen. Daarbij is meermaals tegen de benen van de teamleider geschopt, heeft hij met zijn vuisten tegen het lichaam van het slachtoffer geslagen en aan zijn shirt getrokken. Ook heeft hij in een andere winkel cosmetica-artikelen gestolen.

De rechters namen in hun besluit mee dat de verdachte de cosmetica-artikelen waarschijnlijk heeft gestolen om ze illegaal verder te verkopen en dat er geweld is gebruikt bij in ieder geval één van de diefstallen. Volgens het hof kampen slachtoffers van dit soort geweld nog lang daarna met angstgevoelens. Ook is verdachte al vaker veroordeeld voor winkeldiefstallen. Om die reden hebben de rechters de verdachte tot een hogere straf veroordeeld dan werd geëist door de advocaat-generaal in het hoger beroep.