Ziekenhuis Amstelland neemt neurologische patiënten over van Amsterdam UMC

AMSTELVEEN – Neurologische patiënten die op de spoedeisende afdeling van het Amsterdam UMC zijn behandeld worden sinds kort overgebracht naar Ziekenhuis Amstelland. Met de maatregel moet er in het UMC meer ruimte vrijkomen voor patiënten met complexere neurologische aandoeningen.

 Een patiënt die bijvoorbeeld een hersenbloeding heeft gehad en genoeg heeft aan bloed-verdunnende therapie kan verder worden behandeld in een ziekenhuis in de regio, zoals Ziekenhuis Amstelland.

Neuroloog Yvo Roos van het UMC zegt dat overplaatsing van dit soort patiënten in het verleden niet makkelijk ging: “Daarvoor moesten we soms flink wat rondbellen, in enkele gevallen reden zelfs ambulances naar ziekenhuizen buiten de regio. Maar vaker bleven patiënten langer in het Amsterdam UMC, waardoor er hier minder ruimte was voor de meer complexere patiënten die juist zorg in een umc nodig hebben. Nu kunnen we patiënten veilig en vlot overdragen zodat er ruimte blijft voor nieuwe acute patiënten die academische zorg nodig hebben.”

De twee ziekenhuizen werkten al nauw samen, maar hebben hun samenwerking nu geïntensiveerd.

Foto: Alf van Beem / wikimedia commons