Aangepaste plannen voor nieuwbouwcomplex G. van Prinstererlaan

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen en de ontwikkelaar van het pand aan de Mr. Groen van Prinstererlaan 114 hebben het oorspronkelijke ontwerp voor een wooncomplex aangepast. Het kantoorgebouw staat op de hoek met Burgemeester Haspelslaan en werd in 2018 nog gekraakt door ‘We are here’.

Amstelveen wil versneld woningen bouwen. Het college ziet het als uitdaging om te voorzien in de bestaande woningnood en rekening te houden met het woongenot van omwonenden. Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening): ,,We willen dat nieuwbouw past in de omgeving qua sfeer en uitstraling en dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de buurt.”

Het college van B en W realiseert zich dat het toevoegen van woningen in bestaande wijken impact kan hebben op groen, verkeer, parkeren en schaduwwerking. “Het plan hebben we laten aanpassen”, zegt Floor Gordon, “minder massief en minder vierkante meters“. Het aangepaste plan bevat zo’n 310 woningen waarvan tweederde (betaalbare) middeldure huur- en koopwoningen en een aantal Friendswoningen. Dat zijn woningen met een huurcontract per persoon in plaats van per woning. Om de kans op een woning te vergroten.

Aangepast ontwerp

Door het nieuwe open karakter oogt het wooncomplex minder massief. Door te variëren met de hoogte is mogelijke schaduwwerking op omliggende gebouwen van korte duur. De groene binnentuin met twee entrees is nu toegankelijk voor omwonenden. In deze binnentuin en rond het gebouw kan groen weer een plek krijgen. De groene zone tussen de singel en het gebouw blijft zoveel mogelijk behouden. Toekomstige bewoners parkeren onder het pand en kunnen alleen voor bezoekers een bezoekersvergunning aanvragen. Het gebouw zal minimaal voldoen aan BENG, Bijna EnergieNeutrale Gebouwen, en krijgt een groene uitstraling.

Zie voor informatie www.amstelveen.nl/GVP114