Aziatische horecavereniging Amstelveen: ‘personeel kan beter even in China blijven’

AMSTELVEEN – Personeel van Chinese restaurants dat momenteel in China verblijft, kan daar beter uit voorzorg de komende twee weken blijven. Dat adviseert de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers in Amstelveen (VCHO), na uitbraak van het gevreesde Coronavirus. Het Chinees-Indisch restaurant Bamboehof uit Aalsmeer gaf gehoor aan de oproep en blijft twee weken langer dicht ‘om de gezondheid en veiligheid van klanten en werknemers te waarborgen’.

Twee weken is de incubatietijd, dat is de tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen.

Quarantaine

Medewerkers die toch naar Nederland willen terugkeren en niet d

e symptomen van de ziekte hebben, zouden uit voorzorg preventief in quarantaine geplaatst moeten worden. Dat alles op vrijwillige basis, stelt woordvoerster Shella Cortissos van de VCHO. Met het advies gaat de belangenvereniging op dit moment een stap verder dan de GGD, erkent Cortissos.

Hoeveel medewerkers van Chinese restaurants in Noord-Holland op dit moment in Wuhan verblijven, is niet bekend. De VCHO vermoedt echter dat ze op de vingers van één hand te tellen zijn, als ze er al zijn.

Tijdelijke sluiting niet geadviseerd

De horecavereniging benadrukt dat ze restauranteigenaren niet heeft geadviseerd de deuren voor twee weken te sluiten, zoals de boodschap van restaurant Bamboehof kan worden geïnterpreteerd.

De eigenaresse van Bamboehof vertelt desgevraagd dat ze net terug is van een vakantie in China. Hoewel zij en haar personeel niet in Wuhan zijn geweest en geen symptomen hebben, neemt ze graag het zekere voor het onzekere. “Dat is beter voor de klanten”, zegt ze. “Zeker in de horeca.”

Veel vragen

Bij de belangenvereniging komen wel veel vragen uit de Chinese gemeenschap binnen hoe om te gaan met de informatie die wordt verspreid over het Coronavirus. Zo vinden de mensen het soms verwarrend dat aan de ene kant China Wuhan afsluit van de buitenwereld maar dat Nederland nog terughoudend is in het nemen van strenge maatregelen tegen het Coronavirus.

Weinig angst

Uit een rondvraag onder Amstelveners van RTVA blijkt dat er weinig angst is voor het Coronavirus. “Je wast je handen wat vaker, maar dat doe je sowieso al in deze tijd van griep,” zegt een inwoonster. Landelijke nieuwsmedia meldden verschillende malen dat mensen met een Aziatisch uiterlijk vaker gediscrimineerd worden sinds de uitbraak van het Coronavirus. We vroegen Amstelveners of zij dit ook zien gebeuren in hun omgeving.

Omslagfoto: VTF – Vivian Tusveld