Bezorgde KLM-medewerkers staan voor dichte deur

AMSTELVEEN – Zo’n twintig KLM-medewerkers kwamen donderdag naar het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen om hun zorgen te uiten over de gevolgen van ultrafijnstof op hun gezondheid. De groep wilde in gesprek gaan met COO van KLM René de Groot. De deuren bleven echter gesloten. 

Vakbond VNF wilde samen met de medewerkers zo’n 400 meldingen van KLM-medewerkers bij het ultrafijnstofmeldpunt van FNV Schiphol aanbieden aan de COO. “Daarnaast hadden medewerkers een aantal praatjes voorbereid, waarin ze hun zorgen konden uiten,” zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg. “De beveiligingsdienst kwam ons vertellen dat we niet naar binnen mochten.”

Van Doesburg vertelt vaker te hebben geprobeerd om een gesprek met KLM te regelen, maar volgens hem ‘geeft er nooit iemand thuis’. De medewerkers voelen zich daardoor niet gehoord.

Steun van KLM

FNV wil de steun van KLM voor een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van ultrafijnstof voor mensen die op Schiphol werken. Schiphol wil zelf ook zo’n onderzoek gaan doen, maar de FNV geeft aan geen discussies over de resultaten te willen. Daarnaast willen de medewerkers en vakbond dat er direct maatregelen worden genomen om gezondheidsrisico’s te verminderen.

Graag in gesprek

KLM laat vandaag in een schriftelijke reactie weten graag in gesprek te gaan over dit onderwerp, maar op een datum die beter schikt. “Wij hebben enkele weken geleden al aangegeven dat de datum van gister niet schikte, in verband met de beschikbaarheid van de relevante dossier-houders binnen KLM. KLM was graag met FNV in gesprek gegaan over dit onderwerp op een datum die beide partijen schikt, om met elkaar van gedachte te wisselen.”

Foto: FNV