Dertien iepen Keizer Karelweg kunnen worden verplaatst

AMSTELVEEN – Dertien van de achttien iepen die aan de |Keizer Karelweg nabij de A9 staan, kunnen worden verplaatst. De bomen moeten plaatsmaken voor de werkzaamheden aan de A9. De iepen krijgen op termijn een plekje langs de nieuwe kruispunten van de Amstelveenlijn. 

De vijf bomen die niet kunnen worden gespaard hebben vergroeide wortels waardoor de kluiten niet goed zijn uit te steken. Bij de andere dertien bomen is dit niet het geval.

De Nationale Bomenbank gaat de dertien iepen uit de grond halen en ze tijdelijk verplaatsen naar de Kalkbranderij op industrieterrein Legmeer. De gemeente haalt hier het gras weg en zet de bomen op terpjes met stevige palen erbij.

De dertien bomen worden het komende jaar vertroeteld. Een boom die net is verplant heeft namelijk wat extra liefde nodig. Doordat de bomen op terpjes staan hoeven ze bij de tweede verplaatsing niet weer te worden vrij gestoken. Ze kunnen dan met een trailer naar hun nieuwe locatie.

Het verplanten van de iepen vindt vanwege de verkeersveiligheid in de nacht plaats. Omwonenden ontvangen hierover een brief van Rijkswaterstaat.