Dubbel zoveel hulpeloze egels uit Amstelveen opgevangen bij De Toevlucht

AMSTELVEEN – Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam ving afgelopen jaar dubbel zoveel egels uit Amstelveen op als in het jaar daarvoor. Ook het totaal aantal opgevangen dieren uit Amstelveen en omgeving steeg. 

“Alle egelopvangen krijgen steeds meer egels binnen,” zegt Yvonne, werkzaam bij De Toevlucht. “Dit komt vooral door een verandering in de weersomstandigheden. We hebben vrij lang zacht weer gehad, waardoor veel egels een tweede nest zijn begonnen.” Gemiddeld kreeg De Toevlucht jaarlijks tussen de 50 en 60 egels binnen uit Amstelveen. In 2018 waren dat er maar 37, maar dit aantal verdubbelde tot 80 in 2019. Uit cijfers van de Egelwerkgroep van Nature Today, die ieder jaar een landelijke egeltelling houdt, blijkt dat er in 2019  een recordaantal egels werd geteld.

Een verzwakte egel die is binnengebracht bij De Toevlucht in Amsterdam.

Egels uit Amstelveen werden vroeger opgevangen bij de egelopvang, maar deze moest in 2008 haar deuren sluiten. De verantwoordelijkheid voor de opvang van Amstelveense egels ligt nu bij De Toevlucht.

Een heel druk jaar

Volgens Yvonne was 2019 sowieso een heel druk jaar voor de dierenopvang. “Normaal vangen we in totaal rond de 5000 dieren op, maar nu waren dat er 7300.” De Toevlucht vangt vooral dieren op uit Amsterdam, maar ook vanuit Amstelveen en andere plaatsen in Noord-Holland en zelfs vanuit Flevoland worden dieren binnengebracht.

Het aantal opgevangen wilde dieren uit Amstelveen steeg van 417 in 2015 naar 522 in 2019.  Een uitzondering  is het piekjaar 2016. Toen werden maar liefst 532 dieren uit Amstelveen binnengebracht. Deze stijging had vooral te maken met het feit dat er meer vogels, wilde konijnen en dwergvleermuizen werden binnengebracht.

Naast een forse stijging van het aantal egels in 2019 valt op dat er dit jaar voor het eerst laatvliegers uit Amstelveen zijn opgevangen. In totaal werden drie van deze mega vleermuizen bij de opvang binnengebracht.

Dierenopvangcentra in nood

Mediapartner NH Nieuws meldde vorig jaar maart dat kleine dierenopvangcentra in Noord-Holland door de enorme hoeveelheid regels en het tekort aan geld om hier aan te kunnen voldoen dreigden te verdwijnen. De Toevlucht ontvangt rond de 113.000 euro subsidie per jaar. De gemeente Amstelveen draagt 10.000 euro bij. De grootste bijdrage komt van de gemeente Amsterdam. Daarnaast is de opvang afhankelijk van giften en donaties.

Zwaan met vishaak in zijn lijf. Gevonden in februari 2020 in Amstelveen.

De meeste dieren worden bij De Toevlucht binnengebracht door dierenambulance de Ronde Venen/Amstelland, maar gewonde dieren worden soms ook binnengebracht door behulpzame Amstelveners. Wanneer dieren uit Amstelveen weer zijn opgeknapt, worden ze ook weer losgelaten in de gemeente Amstelveen.

Foto’s: De Toevlucht – Amsterdam