Frietzaakhouder: ‘Door de ziekte van mijn vrouw kies ik voor een gezonder beleid’

AMSTELVEEN – Toen zijn vrouw kanker kreeg, werden de ogen van frietzaakhouder Ronald Lases uit Amstelveen geopend. Hij wil een gezondere omgeving voor zijn medewerkers én klanten. De eerste stap is gezet: een rookvrij terras en geen rookpauzes meer.

“Mijn vrouw heeft kanker en daardoor kom ik nu vaak in het VU ziekenhuis. Al die ellende die ik daar zie… het zette me aan het denken,” zegt de snackbareigenaar. Lases beseft nu hoe belangrijk een gezonde levensstijl is en wil dit ook overbrengen op anderen. “Ik kan mensen niet dwingen om te stoppen met roken of gezonder te leven, maar op mijn terrein bepaal ik de regels.”

Geen rookpauzes meer

Het personeel mag niet meer roken onder werktijd en moest wel even wennen aan de omslag. Manager Jonathan Velder besloot te stoppen met roken, maar dit ging niet zonder slag of stoot. “Vooral de eerste dagen zijn lastig. Je wil steeds even dat rustmomentje pakken”.

Lases probeert zijn medewerkers zoveel mogelijk te stimuleren om helemaal te stoppen met roken. Zo krijgen zij een gratis stopcursus en de mogelijkheid om wanneer nodig nog steeds een momentje voor zichzelf te nemen. “Nu staat er een schaal met fruit. Dan kunnen ze de pauzes gezond invullen,” zegt hij.

Zo gezond mogelijk

De patatbakker beseft zelf ook wel dat fastfood ook niet erg gezond is, maar benadrukt het belang van een gebalanceerd dieet. “Als je net een uur hebt gesport, mag je best één keer per week een lekker frietje eten.”

Toch staan er nu ook gezondere opties, zoals salades, op het menu. Én klanten zitten vanaf nu dus niet meer in de rook als zij op het terras willen genieten van een frietje.