Gemeente Amstelveen krijgt definitief glasvezelkabel

AMSTELVEEN – Amstelveners kunnen op termijn definitief over op glasvezel. KPN maakte vandaag bekend dat  het koperen netwerk dat op het ogenblik in onze gemeente ligt wordt vervangen door een snelle glazen variant. Het gaat om 35.000 Amstelveense huishoudens en KPN hoopt al dit jaar te beginnen met de aanleg. 

Vorig jaar kondigde E-fiber al aan een glaswerknetwerk (internet, televisie, telefoon) te willen aanleggen in Amstelveen. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat minimaal dertig procent van de Amstelveense huishoudens een abonnement moesten afnemen bij E-fiber.

KPN is op de hoogte van de activiteiten van E-fiber in onze gemeente en geeft te kennen dat zij openstaat voor samenwerking. Als deze samenwerking niet tot stand komt, is het in de praktijk mogelijk dat er twee glasvezel netwerken naast elkaar komen te liggen.

E-fiber laat de consument kiezen uit diverse providers. KPN laat RTVA weten deze manier van aanbieden ook te voeren. “We willen een open netwerk aanleggen, dus naast KPN kunnen ook andere partijen hun diensten aanbieden,” aldus KPN-woordvoerder Linda van de Veen.

In buurgemeenten Aalsmeer en Uithoorn kan de consument alleen glasvezeldiensten van Caiway afnemen.

In de Amstelveense buitengebieden (Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos) heeft KPN al een overeenkomst met GetNet gesloten. Deze partij werkt hier samen met KPN. Als het netwerk er eenmaal ligt, gaat KPN ook het technisch beheer uitvoeren. Het gaat hier om circa duizend aansluitingen.

KPN meldt daarnaast dat de aanleg voor de van glasvezel voor de bewoners gratis zal zijn.