Gemeente maakt zich zorgen over brandveiligheid ouderencomplexen na uitstel renovatie

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen wil een second opinion van de brandweer over de brandveiligheid van twee appartementencomplexen voor senioren aan de Smeeklaan en Kringloop. In 2017 bleek al dat de gebouwen niet aan de huidige brandveiligheidseisen voldoen. Eigen Haard nam toen alleen tijdelijke maatregelen, omdat renovatie van de complexen eind dit jaar zou plaatsvinden. Deze deadline werd niet gehaald.

Eigen Haard vroeg om uitstel van de renovatie tot 2023. Tot die tijd zouden de tijdelijke oplossingen volgens de woningcorporatie nog steeds voldoende zijn. In 2017 liet zij zich adviseren door een ingenieursbedrijf. Op advies van dit bedrijf zijn toen rookmelders geplaatst in de woningen en galerijen. Eigen Haard vroeg het bedrijf dit jaar opnieuw om advies. Het vergroten van de hoorbaarheid van het signaal van de brandmelder zou genoeg zijn om de woningen voldoende brandveilig te maken.

De gemeente wil nu zeker weten dat de brandveiligheid op orde is en laat dit daarom controleren door de brandweer. “De brandveiligheid moét op orde zijn,” zegt wethouder handhaving Herbert Raat. “Al helemaal als het gaat om appartementen voor voornamelijk senioren die slecht ter been zijn.”