Gemeenteraad: ‘Amstelveens openbaar vervoer op wijkniveau moet beter’

AMSTELVEEN – Amstelveners moeten via het openbaar vervoer het Stadshart, het Oude Dorp, het ziekenhuis en Station Amsterdam-Zuid gemakkelijk kunnen bereiken. In grote delen van Amstelveen komen bijna geen bussen meer en de Amstelveense raad vindt dat een slechte zaak. Juist bestemmingen als het Stadshart en Ziekenhuis Amstelland moeten goed bereikbaar zijn. 

“Goed, fijnmazig openbaar vervoer is van groot belang voor wie niet naar een verre halte kan lopen of fietsen. De dagelijkse boodschappen kunnen doen of naar de dokter kunnen, voor veel mensen is dat zonder goed openbaar vervoer een echte uitdaging,” zegt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch die het probleem tijdens de laatste raadsvergadering op tafel legde.

De huidige snelle verbindingen met Amsterdam via R-net zijn volgens Van den Bosch nog prima, maar het grote nadeel is dat er voor de rest flink is gesnoeid in het Amstelveense openbaar vervoer en de verbindingen op wijkniveau niet best zijn.

Oplossingen zijn er wel volgens Van den Bosch: “Dat moet dan wel slim aangepakt worden. Doorgaan met het zo goed mogelijk inpassen van streeklijnen, maar ook kijken naar aanvullingen op het lijnennet. In de grote stadsbussen van vroeger zaten maar weinig mensen. Het kan ook anders: vlak over de gemeentegrens rijdt bijvoorbeeld de Gelderlandpleinbus. Deze rijdt, in samenwerking met het bedrijfsleven, gratis en frequent naar het gelijknamige winkelcentrum, maar ook naar het VU ziekenhuis en station Zuid. Dat is een groot succes in Buitenveldert en is misschien ook voor Amstelveen een mogelijkheid.”

Het college van B&W is nu opgedragen om met het probleem aan de slag te gaan en in ieder geval een inventarisatie van de huidige stand van zaken en de mogelijkheden te maken.