Herbouwplannen Bovenkerkse Sint Urbanuskerk vanavond bekend

AMSTELVEEN – Vanavond worden er drie ontwerpen voorgelegd voor de herbouw van de Urbanuskerk in Bovenkerk. In het Noorddamcentrum krijgen parochianen, omwonenden en andere betrokken informatie over de plannen. Ook de architect is daarbij aanwezig. 

Gelukkig moesten de plannen niet halsoverkop worden aangepast. De stormen Chiara en Dennis hadden mogelijk extra schade kunnen aanrichten aan de kerk omdat er nog steeds instortingsgevaar bestaat. Tijdens de stormen werd de omgeving van de kerk dan ook afgezet. Wonder boven wonder heeft de Urbanus de sterke windvlagen overleefd.

“Vanavond gaat het allemaal gebeuren. Als ik de verhalen er omheen hoor dan is het eerste wat ze echt gaan doen een dak er op zetten. Dan kan er ook weer in de kerk gewerkt worden,” zegt Chris van den Helder, vrijwilliger bij de kerk en initiator van onder meer de Urbanus Chocolade.

De vele acties die op touw zijn gezet voor de herbouw van de kerk hebben inmiddels 270.000 euro opgeleverd. Van de Helder en alle Bovenkerkers zijn bijzonder trots op dit bedrag: “Er is geld opgehaald door middel van benefietconcerten in alle gradaties. Er zijn zo’n 15 concerten georganiseerd. Ook de verkoop van het boek over de Urbanuskerk heeft bijgedragen. Daar zijn er ongeveer 15.000 van verkocht dus daar is ook een groot bedrag mee binnen gekomen.”

“Ook scholen en verenigingen hebben kleine acties gedaan. Een school hier in de regio heeft duizenden euro’s opgehaald met onder andere het inzamelen van lege flessen. Wat we wel merken met z’n allen, door de actie met de chocolade blijft er geld opgehaald worden. Wij denken dat wanneer de bouw begint er weer nieuwe initiatieven worden genomen,” aldus Van den Helder.

De voorlichtingsavond wordt 18 februari 2020 in het Noorddamcentrum gehouden en begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur.  

Bekijk hieronder de door onze mediapartner gemaakt reportage over de verkoop van de Sint Urbanus Chocolade.