Hoogbegaafde kinderen die vastlopen kunnen terecht in Amstelveen

AMSTELVEEN – Hoogbegaafde kinderen lopen regelmatig vast op school. Samenwerkingsverband Amstelronde is daarom met verschillende gemeentes een voorziening gestart om deze kinderen te helpen: Elementa. De kinderen kunnen terecht op de School of Understanding in Amstelveen. Deze week werd het officiële startschot gegeven.

“We merken dat er in Amstelveen en omgeving te weinig begeleiding is voor hoogbegaafde kinderen. Vooral kinderen die ook met andere problemen, zoals dyslexie of ADHD kampen, lopen dan vast,” zegt coördinator van Elementa Jet Eiling. Deze kinderen komen in aanmerking voor de tussenvoorziening voor hoogbegaafden op de School of Understanding.

“Er is zelfs een jongen vanuit Utrecht hierheen verhuisd om mee te kunnen doen.” Jet Eiling – Coördinator Elementa

Specialisten uit de GGZ helpen de kinderen om weer terug naar school te gaan of om beter mee te komen op school. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kinderen weer terugkeren naar hun oude school of doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Zo wordt dus voorkomen dat zij in het speciaal onderwijs terechtkomen. In de tussentijd wordt ook begeleiding gegeven aan de scholen zelf, zodat deze in de toekomst beter weten hoe ze met deze kinderen om moeten gaan.

Hulp hard nodig

Eiling merkt dat de hulpvraag groot is. “Er worden wekelijks nieuwe kinderen aangemeld, maar omdat we net zijn begonnen, kunnen we hen nog niet allemaal helpen.” Op dit moment maken elf kinderen gebruik van de voorziening en zo’n 40 kinderen komen in aanmerking. “Er is zelfs een jongen vanuit Utrecht hierheen verhuisd om mee te kunnen doen,” zegt Eiling.

Het project wordt deels gefinancierd uit het jeugdzorgbudget van de gemeentes Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn en Aalsmeer. Bestuurders van scholen, raadsleden, jeugdzorgprofessionals en ouders werden afgelopen dinsdag door de kinderen rondgeleid door de school, waarbij de kinderen vertelden over hun ervaringen met Elementa.