KLM-purser moet vertrekken vanwege illegaal manipuleren werkrooster

SCHIPHOL – Een purser van KLM heeft jarenlang op oneigenlijke wijze het roostersysteem van KLM gemanipuleerd om zijn vliegschema en vakanties zo aan te passen dat het beter aansloot bij zijn privéleven.

De 41-jarige medewerker gebruikte hiervoor ook de inlogcodes van collega’s zonder dat zij dit wisten. De man is daarom afgelopen zomer na een dienstverband van bijna 20 jaar op staande voet ontslagen door de KLM.

De medewerker vocht onlangs zijn ontslag aan bij de Amsterdamse kantonrechter en eiste doorbetaling van zijn misgelopen salaris. De rechter bepaalde echter dat het ontslag inderdaad onterecht was, maar dat de arbeidsovereenkomst wel moest worden ontbonden per 1 maart. De sjoemelende purser krijgt daarbij bijna 43.000 euro aan transitievergoeding mee.

Reservediensten

De purser werkte ook op de afdeling Planning & Assignment op Schiphol-Oost waar voorkeuren van het vliegende personeel worden gekoppeld aan het vliegschema en het rooster. In totaal heeft de purser in bijna twee jaar tijd 153 keer zijn eigen vliegrooster oneigenlijk aangepast en ervoor gezorgd dat hij nooit reservediensten hoefde te draaien. Dit ging ten koste van de voorkeuren van zijn collega’s die vaker werden opgeroepen voor reservediensten. Bovendien gebruikte de man de laptop en inlogcodes van zijn partner die ook bij KLM werkte om zijn rooster stiekem  aan te passen.

Als verdediging voerde de medewerker aan dat het heel normaal was dat collega’s en oud-collega’s hun inlogcodes uitwisselden om hun roosters aan te passen. Hij vond ontslag op staande voet een te zware straf omdat hij nooit klachten heeft gehad over zijn functioneren en altijd complimenten kreeg van collega’s en passagiers. Bovendien is hij kostwinnaar van een jong gezin en heeft hij geen andere werkervaring opgedaan in zijn loopbaan.

De rechter oordeelde dat de man onacceptabel had gehandeld en bovendien als purser een voorbeeldfunctie had. Maar, omdat de KLM niet financieel is benadeeld en omdat de medewerker altijd positieve beoordelingen heeft gehad is ontslag op staande te voet een te zware sanctie, aldus de rechter. Daarom dient per 1 maart 2020 alleen het contract van de man te worden ontbonden met nabetaling van achterstallig loon en toekenning van een wettelijke transitievergoeding.