Luchtverkeersleiding ziet af van juridische stappen na publiceren ‘blunderaudio’

SCHIPHOL – Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaat geen juridische stappen nemen tegen onze mediapartner NH Nieuws. LVNL eiste dat NH Nieuws een fragment van de website zou halen, waarin te horen is dat de verkeersleiding op Schiphol vliegtuigen laat landen op een gesloten baan. RTVA had de berichtgeving van NH overgenomen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

LVNL gaf NH Nieuws tot zondagavond 16 februari 23.59 uur, dezelfde dag als de publicatie van het nieuws, om het fragment te verwijderen. Indien de omroep geen gehoor aan de sommatie van LVNL zou geven, moest er rekening worden gehouden met juridische stappen. Daar ziet het bedrijf nu vanaf, laat een woordvoerder van LVNL vanochtend weten aan NH Nieuws.

“LVNL heeft besloten om de zaak verder te laten rusten in het belang van het lopende onderzoek van het voorval. De media waartegen mogelijk juridische stappen waren aangekondigd, NOS en NH Nieuws, zijn inmiddels op de hoogte gesteld”, laat LVNL weten in een verklaring.

‘Lesje geleerd’

De organisatie zegt haar mediabeleid aan te passen. “LVNL heeft lering getrokken uit de media-aandacht van afgelopen week en zal vanaf heden actief bekend maken wanneer er een voorval is gepubliceerd, door dit ook via twitter en een nieuwsbericht op de website bekend te maken.”

Op zaterdag 18 januari 2020 liet Luchtverkeersleiding Nederland gedurende een periode van 25 minuten een reeks vliegtuigen landen op een gesloten Zwanenburgbaan. Pas na het zestiende vliegtuig had de verkeersleiding de blunder door en liet op het laatste moment een Boeing 737 van Ryanair vlak boven de baan doorstarten.

Dat toestel hing op slechts 50 meter boven de Zwanenburgbaan en had bovendien nog geen toestemming om te landen, dat zeer ongebruikelijk is zo laat in de nadering en op zo’n geringe hoogte.

Kamervragen

LVNL had weliswaar officieel over de ongeoorloofde landingen op haar website gepubliceerd, maar had de daaropvolgende doorstart daarop niet gemeld. NH Nieuws publiceerde het gesprek tussen de verkeersleiding en de piloten waarin te horen was dat het Ryanair-toestel een late doorstart moest maken, vanwege de fout in de verkeerstoren.

Inmiddels heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur over de kwestie. De partij wil weten wat de minister van de eerder aangekondige juridische stappen vindt en of zij erkent dat NH Nieuws door LVNL is geïntimideerd. Kamerlid Lammert van Raan vraagt zich af of de minister excuses van LVNL aan NH Nieuws zal afdwingen.

De Partij voor de Dieren wil onder meer ook weten of er sprake was van gevaar toen Luchtverkeersleiding Nederland 16 vliegtuigen liet landen op een gesloten baan. De Tweede Kamer en de minister komen volgende week woensdag bij elkaar om over dit incident en de algehele vliegveiligheid van Schiphol te debatteren.

Via onze mediapartner NH.  (foto: Doron Sajet)