Meer antisemitische incidenten in Amstelveen

AMSTELVEEN – Het aantal meldingen van antisemitisme in Amstelveen is vorig jaar gestegen. Dat blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten van het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël.

Volgens de monitor zijn er bij het CIDI vorig jaar vijf meldingen binnengekomen van incidenten, waarbij duidelijk was dat die in Amstelveen plaatsvonden. In 2018 werd er maar één incident gemeld.

Schelden

Een paar incidenten valt onder het kopje schelden. Zo werden in oktober vorig jaar vijf volwassenen op straat in Amstelveen uitgescholden voor ondermeer ‘kankerjood’ en ‘jij vuile rotjood’. De vijf kwamen net terug van sjabbatviering en waren volgens het CIDI herkenbaar als Joods, vanwege hun zwarte jassen en keppels.

Ook op een basisschool speelde zich vorig jaar een incident af. Een leerling werd verteld dat ‘alle Joden dood moeten’. De ouders deden hiervan melding bij de school. De leiding nam de zaak hoog op en stuurde een brief naar alle ouders van de leerlingen in de klas, waarin het incident werd veroordeeld.

Vernielingen

Een andere vorm van anti-semitismemeldingen bij het CIDI zijn bekladdingen. Op de studentencampus Uilenstede is een hakenkruis op de muur geklad met de tekst ‘Nazi’s boven Joden’.

Bewoners hebben het hakenkruis weggehaald. Van het incident zijn camerabeelden bewaard gebleven die volgens de eigenaar van de flats worden onderzocht.

Landelijke toename

Uit onderzoek van het CIDI blijkt dat het aantal gevallen van anti-Joodse discriminatie in 2019 landelijk fors is toegenomen: 182 meldingen (exclusief incidenten die zich online afspeelden). Volgens de Joodse organisatie is dat een stijging van 35 procent en is dat nooit eerder zo hoog geweest.

Via onze mediapartner NH.