Mobiel Banditisme: vijftien maanden cel voor vijftien winkeldiefstallen

AMSTELVEEN – De rechtbank in Amsterdam heeft een 32-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, veroordeeld tot vijftien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor meerdere winkeldiefstallen waaronder in Amstelveen.

De verdachte ging hierbij geraffineerd te werk. Bij de diefstallen gingen meerdere, steeds wisselende, personen aan de slag. Eén van hen, een zogenoemde loper, haalde in de winkel een tas tevoorschijn. Een tweede persoon, een zogenoemde pakker (vaak een vrouw), verzamelde de kleding in de winkel. De derde persoon had de leiding en hield de omgeving en het winkelpersoneel in de gaten.

Zodra de ‘pakker’ genoeg kleding had verzameld kwam de groep bij elkaar en werden de kledingstukken in de tas gestopt. Vervolgens verliet de groep de winkel. Meestal eerst de loper, dan de pakker en als laatste de leider. Soms liep alleen de loper weg en bleven de anderen nog een tijdje in de winkel. Vervolgens kwam de loper terug met een nieuwe tas en gingen ze rustig verder. Wat opvallend was is dat de detectiepoortjes van de winkels niet afgingen. Vermoedelijk door een zogenaamde ‘jammer’, die de signalen van de poortjes verstoorde.

Op 15 oktober 2019 is de verdachte op heterdaad betrapt voor het stelen van twee paar schoenen bij de Zara. Daarbij is inderdaad een apparaatje, met een schakelaar en een lampje, gevonden in de tas die verdachte bij zich had. De verdachte heeft toen verklaard de schoenen te hebben gestolen voor een vriendin. Uit een test van de winkelbeveiliging en de politie ter plekke bleek dat de detectiepootjes van de winkel niet afgingen wanneer het apparaatje was geactiveerd (en het lampje brandde). Dit werd bevestigd door de verdachte.

Volgens de advocaat van de verdachte is er geen sprake geweest van een eerlijk proces. Zo was de verdachte niet in de gelegenheid gesteld om een advocaat te spreken. En is er een onrechtmatige inbreuk gepleegd op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte door zijn telefoon te doorzoeken. Al het bewijs dat met het uitlezen van de telefoon van de verdachte is verkregen moest volgens de raadsvrouw worden uitgesloten volgens. De rechtbank ging in beide punten van de verdediging niet mee.

De verdachte werd veroordeeld voor vijftien diefstallen. Hij werd namelijk herkend voor andere diefstallen op zowel camerabeelden van de Zara, als door winkelmedewerkers. Omdat de daders zo geraffineerd te werk gingen was er volgens de rechtbank geen sprake van een simpele diefstal. Ook nam de rechter mee dat uit gegevens van Europol is gebleken dat de verdachte in meerdere Europese landen is veroordeeld voor diefstal. Daarom was volgens der rechter een forse straf op zijn plaats: één maand per diefstal. Ook moet de verdachte winkelketen Zara €2.250,- terugbetalen.