Rebellen en dwarsdenkers, een literaire rondleiding in Amsterdam

 Literaire dwarsdenkers, rebelse boekpersonages en eigenzinnige auteurs staan centraal in een speciale Boekenweekwandeling onder leiding van literair stadsgids Mechteld Jansen. De wandelingen op diverse data van 7 t/m 15 maart worden georganiseerd door Boekhandel Scheltema en Booklovers’ Tours.

In een wandeltocht van 2,5 uur door de binnenstad van Amsterdam vertelt Jansen over eigenzinnig werk en baanbrekende ideeën van diverse auteurs, onder wie Annie M.G. Schmidt, Multatuli, Eva Meijer, Gerrit Komrij, Astrid Roemer en W.F. Hermans. Daarbij leest ze teksten voor die soms uitdagend zijn, soms grappig, en natuurlijk altijd rebels.

‘Dwarsdenkers, rebellen en andere eigenwijze type komen al eeuwenlang graag naar Amsterdam,’ zegt Mechteld Jansen. ‘In de wandeling laat ik zien hoe dwarsdenken en rebelsheid terug te vinden zijn in de Nederlandse literatuur: van verzet tegen maatschappelijke vraagstukken tot literaire vernieuwingen. Maar natuurlijk zullen ook dwarse personages – en zelfs een rebelse fietssleutel – niet ontbreken.’

De route eindigt bij het geboortehuis van misschien wel de grootste literaire dwarsdenker uit het Nederlands taalgebied: Multatuli. In het pand is nu het Multatuli Museum gevestigd; het is een aanrader de wandeling te combineren met een bezoek aan het museum.​

‘Ik heb altijd gelijk. Maar als je gelijk hebt, heb je niets.’ – Willem Frederik Hermans

Zie ook: www.bookloverstours.nl of https://www.scheltema.nl/evenementen

Praktisch: Diverse data van 7 t/m 15 maart. Tickets: € 19,50, te bestellen bij www.bookloverstours.nl
Start: Café Vascobelo (eerste verdieping Boekhandel Scheltema). Einde: Multatuli Museum: www.multatuli-museum.nl