Schipholwatch overhandigt ruim 11.000 handtekeningen tegen groei Schiphol

SCHIPHOL – De Amstelveense actiegroep Schipholwatch heeft dinsdagmiddag ruim 11.000 handtekeningen tegen de groei van Schiphol overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. Om de actie te laten opvallen, had de groep de levende standbeelden van Extinction Rebellion, de Red Rebels, meegenomen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vrijwel alle luchtvaartwoordvoerders van de Tweede Kamer namen de petitie van Schipholwatch in ontvangst. De afgelopen maanden verzamelde de groep 11.367 digitale handtekeningen tegen de groei van Schiphol. Wat Schipholwatch betreft kan er geen vliegbeweging bij op Schiphol en zien ze de luchthaven het liefst jaarlijks met 100.000 vluchten afnemen.

Anoniem

Schipholwatch is een actiegroep uit zowel Amstelveen als Aalsmeer en keert zich de laatste jaren tegen de uitbreidingsplannen van Schiphol. De organisatie maakt geen deel uit van de bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol, maar wordt er wel door aangemoedigd. Op woordvoerder Alfred Blokhuizen (zelf woonachtig in het Zuid-Hollandse Spijkenisse) en aanvoerder Max van Dam (niet afgebeeld) na, is de club verder anoniem. Commissievoorzitter Agnes Mulder (CDA) kreeg de petitie uit handen van Blokhuizen.

De formele gesprekspartners van Schiphol en de politiek, de bewonersdelegatie van de ORS, lieten dinsdag weten hun overleg voorlopig op te schorten. Volgens woordvoerder Matt Poelmans negeert Schiphol de ORS. De omwonenden willen dat de luchthaven eerst afspraken nakomt uit het verleden, die moeten zorgen voor minder hinder van overvliegende vliegtuigen.

Eerder dinsdag kreeg de Tweede Kamer ook een petitie van vakbond FNV. Die willen dat de Kamer Schiphol voortaan verplicht de veiligheid op en rondom Schiphol strenger laat aanpakken.

 Via onze mediapartner NH.