Vlaamse meester Jan van Eyck nader belicht

AMSTELVEEN – In Gent is van 1 februari tot 30 april een tentoonstelling van niemand minder dan Jan van Eyck te zien. Het Museum voor Schone Kunsten exposeert de helft van de twintig bekende schilderijen van Van Eyck samen met vele tientallen werken van zijn tijdgenoten. Donderdag 5 maart geeft Bureau Boeiend een lezing over deze Vlaamse oude meester.

Van Eyck was een fenomeen. Hij perfectioneerde het gebruik van olieverf zodanig dat de allerkleinste details op de achtergrond van altaarstukken uitgewerkt zijn. Een vogel op de nok van het dak van een boerderij dat uit het raam van een ruimte met de Annunciatie te zien is, om eens iets te noemen. Zijn beroemdste altaarstuk is het ‘Lam Gods’ uit de kathedraal van Gent. Het werk wordt nu gerestaureerd en daarom is het op de tentoonstelling als afzonderlijke panelen te zien.

De lezing gaat over de kunst van Van Eyck, zijn tijd en zijn collega’s. U verdiept zich in de rijke iconografie van de schilderijen, u ontdekt talrijke details en ziet hoe Van Eyck een schilderij opbouwde. Zelfs als u niet naar België reist voor de tentoonstelling, is het verhaal van Van Eyck meer dan de moeite waard.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Donderdag 5 maart, 14.30 – 16.30 uur in bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Kaarten en meer informatie: Bibliotheek Amstelland of  Bureau Boeiend