Volgende maand in Museum JAN: Jan Cremer en Roy Lichtenstein

AMSTELVEEN – Museum JAN presenteert vanaf volgende maand de volgende twee tentoonstellingen: van 13 maart tot en met 21 juni ‘Cremer – Noordwaarts 2010-2020’ en van 13 maart tot en met 23 augustus ‘Roy Lichtenstein – Pop Art in Print’.

Cremer – Noordwaarts 2010-2020
Al circa 65 jaar schildert Jan Cremer (1940) met woorden en penselen zijn avontuurlijke leven. Vanaf 13 maart hangt in Museum JAN een ruime selectie monumentale zeegezichten die Cremer in het afgelopen decennium schilderde. Niet eerder werden deze werken in een tentoonstelling samengebracht. ‘Cremer Noordwaarts 2010-2020′ combineert deze recente doeken met zijn foto’s van reizen naar onder andere Mongolië en Groenland.

Monumentale zeegezichten
In zijn atelier in Umbrië legt Jan Cremer herinneringen vast uit de tijd dat hij de wereldzeeën richting het noorden bevoer. Cremer: ‘Ik heb altijd naar de zee verlangd. Als kind al. Ik heb gevaren en wilde weten wat er achter de horizon zat. Ik hou het meest van storm.’ De reizen maakten enorme indruk op hem. Behalve het fysiek zware werk, de schoonheid van de uitgestrek- te watervlakten en de vrijheid die hij voelde, was er aan boord ook altijd de dreiging van het geweld van de natuur. Dat is terug te zien op zijn metershoge schilderijen. Meestal is er een duidelijke zee en een hemel daarboven zichtbaar, maar soms is er geen horizon, geen scheidingslijn te herkennen, zodat de doeken bijna abstract worden. Zelden is er een mens of teken van menselijk leven te zien op deze zeegezichten. Cremer maakt zijn olieverf zelf en brengt die net als in zijn vroege jaren in ruime mate op het linnen of jute aan met bijvoorbeeld penselen, spatels en zijn handen. Zo beeldhouwt hij als het ware zijn golven en schuimkoppen tot driedimensionale vormen en suggereert daarmee beweging en diepte. Als kijker word je in de kolkende massa water gezogen, Cremers zeegezichten zijn nooit kabbelend of spiegelglad, ze zijn woest en onrustig als de schilder en zijn leven zelf.

Fotografie
Cremer legde zijn reizen niet alleen vast op doek maar maakte ook talloze foto’s. Op zoek naar nieuwe land- schappen trok hij naar streken als Mongolië, Siberië en Groenland. In meer dan 20.000 foto’s legde hij zijn reisimpressies vast. Een deel daarvan is voor het eerst te zien tijdens deze tentoonstelling.

Roy Lichtenstein – Pop Art in Print
Dit voorjaar toont Museum JAN een selectie zeefdrukken van Roy Lichtenstein (1923-1997). Samen met Andy Warhol is hij een van de bekendste kunstenaars in de Amerikaanse Pop Art.
Van afbeeldingen uit stripboeken, advertenties en beroemde moderne schilderijen maakte Lichtenstein sterke uitvergrotingen op het schildersdoek. De zeefdrukken ‘Still live with Picasso’ en ‘Haystack’ (naar een schilderij van Monet) zijn hiervan voorbeelden. De heldere kleuren en het puntenraster in zijn werken refereren aan de commerciële druktechniek in zijn tijd. De tentoonstelling bevat prints uit bijna zijn gehele carrieÌ€re, van de jaren zestig tot zijn Reflection Series uit de jaren negentig.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Cremer – Noordwaarts 2010-2020’ Uitgeverij Waanders, full colour.