Een nieuwe storm op komst: wat te doen bij stormschade?

AMSTELVEEN – Er staat alweer een nieuwe storm voor de deur: Dennis. Of deze storm zo hevig wordt als Ciara, is nog afwachten. In deze stormachtige periode is de kans op stormschade groter. Schade-expert Pieter Voorn van Kok Advies vertelt wat je moet doen bij stormschade en hoe je het kunt voorkomen.

Misschien was u al aan het sparen voor een nieuwe schutting, maar volgens Voorn wordt er veel vergoed. “In principe wordt stormschade vanaf 225 euro vergoed. Meestal heb je wel nog een eigen risico.”

De ergste schade werd tot nu toe aangericht aan de kust, maar ook bij de wat kleinere stormschade in Amstelveen kunnen de kosten snel oplopen. “In deze regio is er vooral schade aan auto’s en omgevallen schuttingen geconstateerd. Het plaatsen van een nieuwe schutting kost zo een paar duizend euro.”

App de schade door

Volgens Voorn wordt het steeds makkelijker om schade snel te melden. “Tegenwoordig is er natuurlijk Whatsapp. Stuur een kort mailtje of bel of app even naar je adviseur of verzekeraar met een foto van de schade en een inschatting van de kosten.” Als de totale kosten meer dan 225 euro bedragen, wordt de schade dus deels vergoed.

Zo voorkom je stormschade

De schade-expert heeft ook nog wel wat tips om stormschade te voorkomen. “Luister vooral goed naar het advies. Wordt er geadviseerd om niet de weg op te gaan? Doe dat dan ook niet. Als je weet dat er een storm aankomt, zorgt dan dat je vuilnisbak bijvoorbeeld niet buiten staat of bindt wat vast. Van tuinmeubelen krijgen we jaarlijks een aantal schades binnen. Die vliegen dan in het rond tegen de auto van de buurman aan. Haal verder voorafgaand aan het winterseizoen altijd even je dakgoot leeg om lekkage na storm te voorkomen.”