Achthonderd Amstelveense fietswrakken per jaar bij ov-haltes

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen haalt jaarlijks maar liefst achthonderd fietswrakken weg bij ov-haltes. Dit komt neer op zo’n ruim twee fietswrakken per dag. En binnenkort gaan de zogenoemde weesfietsen ook worden geruimd.

“Een fietswrak is overigens wat anders dan een weesfiets”, legt wethouder Rob Ellermeijer uit. “Een wrak kan overduidelijk niet meer worden gebruikt, deze halen we weg. Weesfietsen staan soms weken op één plek en worden niet meer opgehaald. Door in de toekomst ook deze fietsen op te ruimen krijgen we meer fietsparkeerplekken. ”

In Amstelveen wordt het steeds drukker in de fietsenstallingen bij ov-haltes. “Het weghalen van fietswrakken is slechts een gedeeltelijke oplossing. Er moeten ook meer plekken komen waar mensen hun fiets kwijt kunnen. Hier zijn we vorig jaar al mee begonnen,” zegt Ellermeijer. Er zijn meer stallingsplaatsen gekomen bij de R-nethaltes zoals Poortwachter, Van der Hooplaan, halte Sportlaan, halte Startbaan en Westwijkplein. Ook worden fietsenstallingen uitgebreid langs de nieuwe Amsteltram.

Op het knooppunt Ouderkerkerlaan – dat momenteel wordt verbouwd – wordt het aantal fietsparkeerplekken fors uitgebreid van 115 naar 320 fietsrekken. “Dit wordt een zeer belangrijk knooppunt in Amstelveen. Het is goed dat we hier zo’n grote uitbreiding hebben kunnen realiseren.”

Fietswrakken worden eerst opgeslagen. Daarna worden ze naar Ons Tweede Thuis gebracht, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met onderdelen van bijvoorbeeld drie wrakken kan daar een hele fiets worden gemaakt. De fiets wordt verkocht en de opbrengt komt ten goede aan Ons Tweede Thuis.