Amstelland in de ban van het coronavirus

AMSTELVEEN – Nadat de maatregelen zijn aangescherpt zijn Amstelveners en Aalsmeerders massaal naar de supermarkt gegaan en ook rijst de vraag of kinderen nog wel naar school moeten gaan. In de supermarkten was het vrijdag zoeken naar pasta, rijst en natuurlijk toiletpapier. 

De burgemeester van Aalsmeer, Gido Oude Kotte, reageert op de keuze van minister-president Mark Rutte om de scholen voorlopig open te houden. “Het lijkt nu alsof het virus niet zoveel vat heeft op kinderen, dat die er niet ziek van worden. Aan de andere kant heb ik bij de NOS deskundigen gezien die zeggen dat kinderen niet ziek worden maar wel het virus overdragen. Ik volg hierin het beleid van de premier.” De vrouw van Gido is op dit moment hoog zwanger en zijn 17 maanden oude dochter gaat nog steeds naar de kinderopvang.

Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen, volgt vanzelfsprekend ook de maatregelen op. Zo werd de vrijdagse markt in het centrum van Amstelveen afgelast. “Erg vervelend voor bezoekers en marktkoopmannen maar dat hoort bij dit soort momenten.”

Ouders bij basisschool Samen Een in Aalsmeer oordelen verschillend. De ene ouder vindt het prima dat de school nog steeds open is, de ander is bang dat kinderen het virus snel overbrengen. De school zelf kon vandaag niet reageren op deze vraag.

Hamsteren

Net als in de rest van ons land werd er ook in Aalsmeer gehamsterd. Lege schappen in de supermarkt, het blijft een gek gezicht. “Dit zijn gewoon mijn weekendboodschappen, hoor.”
Een andere vrouw ging de supermarkt in om foto’s te maken van de chaos die daar gaande was. “Ik had op Twitter gezien dat er gekte is. Rijst, leeg. De pasta, ook aardig afgegraasd. Mensen zijn gek. Dit is helemaal niet nodig.”

Voor een overzicht van afgelaste evenementen in de regio Amstelland, neem een kijkje op deze pagina.

Gemaakt door Jasper Leegwater (NH) in samenwerking met RTVA.