Amstelveen stelt regeling voor zelfstandige ondernemers open

AMSTELVEEN – Gemeente Amstelveen geeft extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen, zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten. De extra tijdelijke inkomensvoorziening en bedrijfslening zelfstandigen is voor zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen door de Corona-crisis. Voor hen wordt financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. De voorziening werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Liever niet bellen over de regeling, want u kunt deze digitaal aanvragen via www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige.

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “We wensen alle zelfstandige ondernemers veel sterkte. Het college hoopt dat deze regeling hen kan helpen om deze moeilijke tijd door te komen.”

De tijdelijke voorziening kan bestaan uit:
• Een inkomensondersteuning is voor 3 maanden. Voor alleenstaanden is deze € 1.052 en voor gezinnen € 1.503 per maand. Dit is een aanvulling op het huidige inkomen tot aan het sociaal minimum. Die hoeft niet te worden terugbetaald.
• Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-. Uitstel van aflossing is mogelijk. De gemeente toetst, in tegenstelling tot bij het Besluit bijstand zelfstandigen, niet naar de levensvatbaarheid van het bedrijf, het inkomen van eventuele huisgenoten of uw vermogen.

Waar moet u zijn?

U kunt zich voor de tijdelijke financiële ondersteuning door de gemeente digitaal (met DigiD) aanmelden via de website van gemeente Amstelveen. Daar vult u alvast gegevens over uw onderneming in. Als u recht heeft op hulp, dan kunt u de aanvraag indienen. Binnen vier weken (normaal 13 weken) na uw aanvraag besluit de gemeente of u in aanmerking komt. Door grote drukte lukt dat mogelijk niet altijd. Dan kan de gemeente tot bevoorschotting overgaan. Na het besluit van de gemeente volgt betaling. De voorziening kan aangevraagd worden via www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige.

Indienen hoeft niet per direct

Omdat de regeling een terugwerkende kracht kent vanaf 1 maart is het niet nodig per direct een aanvraag in te dienen. Als aanvragen gespreid binnenkomen ontlast dat de gemeente. Voorlopig kunt u ervan uit gaan dat de regeling tot 1 juni 2020 blijft bestaan. Dus ook wanneer u pas in mei in de financiële problemen komt, kunt u op dat moment een aanvraag indienen.

Het Rijk heeft op 17 maart 2020 een noodpakket banen en economie aangekondigd met maatregelen voor alle ondernemers om hun bedrijf door de coronacrisis te slepen. Het Rijk is nog bezig met de uitwerking van de extra tijdelijke financiële ondersteuning voor zelfstandige ondernemers.

Dit persbericht van de gemeente is letterlijk overgenomen.