Amstelveen zet extra handhavers in tijdens coronacrisis

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen zet op het ogenblik zeven dagen per week extra handhavers in op straat die erop toezien of ondernemers en inwoners de coronamaatregelen naleven. Hiervoor springen handhavers van andere afdelingen, zoals parkeer- en woonfraudecontroleurs, naast hun reguliere werk bij.

Het rijk en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nemen verschillende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorbeelden zijn 1,5 meter afstand houden van elkaar, groepsvorming van drie of meer mensen (anders dan een gezin) zonder afstand te houden en het zich niet begeven op afgesloten plekken zoals pannaveldjes, voetbalkooien en sportvelden. Hiervoor is extra inzet van handhaving nodig op alle dagen van de week.

Prioriteiten stellen

Normaal gesproken zijn er op donderdag tot en met zaterdag meer handhavers op straat dan de rest van de week. Dit is na de corona-uitbraak veranderd. “Het overgrote deel van de Amstelveners houdt zich aan de maatregelen, maar dat geldt niet voor iedereen. De volksgezondheid staat voorop en daarom zetten we fors in op handhaving”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving). “We zetten handhavers van andere afdelingen in, zodat we zeven dagen per week zichtbaar aanwezig zijn op straat. Er lopen dagelijks minimaal 6 boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) rond in de verschillende wijken. Zij zijn herkenbaar aan hun uniform. Daarnaast zetten we dagelijks een wisselend aantal toezichthouders in burger in. Bijvoorbeeld de medewerkers van het anti-inbrakenteam die het op dit moment rustiger hebben vanwege de thuisblijfmaatregel. Hun reguliere werk gaat ook gewoon door, maar we bekijken goed waar in deze tijd de prioriteiten liggen.”